Sloveenia lennufirma Adria Airways läks pankrotti (3)

Copy
Äsja eestlasi teenindama hakanud Adria Airways lennud hilinevad erinevatel põhjustel.
Äsja eestlasi teenindama hakanud Adria Airways lennud hilinevad erinevatel põhjustel. Foto: Erik Prozes

Sloveenia lennufirma Adria Airways teatas esmaspäeval, et taotleb pankrotti.

«Adria Airways esitas esmaspäeval Kranji kohtule taotluse alustada pankrotimenetlust,» teatas lennufirma ja lisas, et otsuse taga on rahanappus. Kohtul on taotluse kaalumiseks aega kolm päeva. Kõik lennud tühistatakse. 

Sloveenia lennundusamet teatas, et tühistas Adria tegevusloa ja maandas ettevõtte lennupargi.

Läinud nädalal andis ametkond Adriale nädal aega restruktureerimisplaani esitamiseks, mille tegemata jätmisel ähvardati firma tegevusloa tühistamisega. 

Sloveenia valitsus välistas esmaspäeval lennufirma päästmise, sest Adria finantsolukord oli oodatust halvem ja pankrotti nähti ainsa abinõuna. 

Sloveenia riik müüs Lääne-Balkanil ja mujal Euroopas regionaalseid lende tegeva firma 2016. aastal Saksa investeerimisfondile 4K. Uue omaniku all on lennufirma aga jätkanud kahjumi teenimist.

Adria Airwaysi juht on praegu eestlane, varem Nordica juhatusse kuulunud Sven Kukemelk. Sloveenia firma on Nordicale 7,8 miljonit eurot võlgu.

Peterson: Nordica võib rahast ilma jääda

«Praegu langevadki keskmikud n-ö vanas mõistes rahvuslikud lennukompaniid, kui on kasutanud siiani vana ärimudelit,» kommenteeris olukorda endine lennundusjuht Toomas Peterson.

Petersoni sõnul on sloveenidel plaan teha uus lennufirma, mis loodetavasti tuleb välja mõistlikuma äriideega. Samas võib Nordica Petersoni hinnangul oma ligi 8-miljonilisest nõudest ilma jääda, kui uus firma ei kuulutata pankrotistunud firma õigusjärglaseks.

«Analoogne olukord oli ka Estonian Airi ja Nordica vahel,» leiab Peterson.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles