Valitsuse kliimakomisjon kaalub põlevkiviõli tehase ehituse toetamist (2)

BNS
Copy
Auvere õlitehas.
Auvere õlitehas. Foto: Peeter Langovits

Valitsuse kliima- ja energiakomisjon arutab, kas ja kuidas toetada põlevkiviõli eelrafineerimistehase ehitust, milles põlevkiviõlitootjad näevad võimalust pehmendada üleminekut fossiilkütuselt teistele energiaallikatele, vahendab rahvusringhäälingu uudisteportaal. 

Enam kui 600 miljonit eurot maksma mineva tehase ehitamise riskid on eelkõige seotud kütuse ja tooraine hinnakõikumise ja projekti tasuvusega, samas ka kliimapoliitika ja ühiskonnas valitsevate hoiakutega. Seepärast otsivadki põlevkiviõlitootjad riigilt poliitilist ja rahalist tuge. 

«Me oleme täna rääkinud siin 20-30 protsendist riigiabist ja ta võiks tulla kas nii-öelda Euroopast moderniseerimisfondist või millestki muust, see meede ei ole täna veel lõplikult paigas, aga siin on põhimõtteline debatt käimas ja ennem kui selle raha investeerimiseks läheb, on veel tükk maad tööd vaja teha projekteerimisega ja sellega me hakkame pihta niikuinii,» ütles Eesti Energia juhatuse esimees Hando Sutter.

Eesti Energia juht rõhutas, et kui selline investeering Eestisse tuleb, siis see peaks andma juurde ikkagi üle 200 miljoni iga-aastast eksporditulu, tagama otseselt ja kaudselt umbes 15 000 töökohta põlevkiviõli sektoris ja ka korraliku maksubaasi riigile.

Viru Keemia Grupi (VKG) tehnikadirektori Meelis Eldermanni sõnul mahub eelrafineerimistehase rajamine veel paarikümne aasta jooksul Euroopa ja Eesti keskkonnapoliitika raamistikku ja pehmendab üleminekut fossiilkütuselt teistele energiaallikatele.

«Me peame ausalt öeldes leidma ju riigi eelarvesse ja ka investeeringute jaoks piisavalt vahendeid, et see muutus läbi teha ühiskonnas ja selleks üleminekuperioodiks see tehas on täpselt õige võimalus ja vahend, mis aitab tegelikult täita nii riigikassat, võimaldab suurendada eksporti. Ma arvan, et see on parim, mida tänases olukorras ja tänases üleminekuperioodis üldse teha võib,» rääkis Eldermann.

Praegu tegelevad VKG ja Eesti Energia eelprojekteerimisega. Valitakse tehnoloogiat, selgitatakse välja investeeringu võimalikku maksumust ja rahastamisallikaid. Eesti õlitootjad toodavad praegu veidi üle miljoni tonni põlevkiviõli aastas. Kavandatav tehas suudaks aastas töödelda üle pooleteise miljoni tonni õli.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles