Põldoja: Eesti pangandus on igav!

BNS
Copy
Inbanki asutaja ja tegevjuht Priit Põldoja.
Inbanki asutaja ja tegevjuht Priit Põldoja. Foto: Erik Prozes

Inbanki asutaja Priit Põldoja hinnangul on Eesti pangandus praegu küll turvaline ja kasumlik, kuid igav. Kasv tuleb tema sõnul aga uutest ärimudelitest ja väljastpoolt Eestit.

«Eesti panganduses on täna olukord hea, aga kahaneva kasvuväljavaate ja väheneva konkurentsiga. Olukorra iseloomustamiseks võib kasutada väljendit «turvaline ja kasumlik, aga igav,» rääkis Põldoja Äripäeva konverentsil Äriplaan 2020.

«Universaalpankade peamisteks väljakutseteks on negatiivsed intressid, kasvav regulatsioon ja vajadus investeerida digitaalsetesse lahendustesse. Samas kasvuvõimalused Eesti turul on piiratud ja mõne aasta perspektiivis saadab edu neid, kes suudavad pakkuda fokusseeritud digilahendusi ning kasvada rahvusvaheliselt,» märkis ta.

Põldoja sõnul on Eesti jaepankade kasumlikkus jätkuvalt korralik, ent see on juba aastaid stabiilne. «Mida me küll täna ja lähitulevikus tõenäoliselt näeme, on teatud turupositsioonide ümbermängimist, kus väiksemad kodumaised tegijad kasvatavad nii turuosa kui ka kasumit,» rääkis ta.

Ometi tõdes ta, et kui arvestada negatiivset intressi- ja karmistuvat regulatiivset keskkonda, siis on igapäevapanganduses pea võimatu raha teenida. «Seetõttu pole imestada, et laenumarginaalid on tõusnud,» nentis Põldoja.

Lähiaastate edu võti peitub Põldoja hinnangul peamiselt ärimudelite muutmises ja tehnoloogia rakendamises. Universaalpankadele lisaks on tekkimas fokusseeritud pankasid ning fintech-ettevõtteid, kes ründavad pankasid tootepõhiselt.

«Kuid uus pangandus pole vaid see, kus panga «kivikontorist» tehakse uus ja lahe äpp. Uus pangandus on tehnoloogia abil liikumine väljapoole pankasid ning digilahenduste pakkumine seal, kus klient ajab oma igapäevaseid asju,» ütles ta.

«Vaadates ettepoole, siis universaalpangandus killustub, aga samas liigub tootepõhiselt üle-euroopaliseks ja ainsaks võimaluseks Eesti vaatest on kasvada rahvusvaheliselt. Just sinna me panustame ja sellesse ka investeerime,» lisas Inbanki asutaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles