NUTIKAS toetus avardab ettevõtte arendusvõimekust

, Kommunikatsioonispetsialist, Eesti Teadusagentuur
Copy
Kaido Saar (keskel) koos ülejäänud Sutu OÜ meeskonnaga otsib teadlaste kaasabil võimalusi pilliroost toidunõude tootmiseks.
Kaido Saar (keskel) koos ülejäänud Sutu OÜ meeskonnaga otsib teadlaste kaasabil võimalusi pilliroost toidunõude tootmiseks. Foto: SUTU OÜ

Hea idee olulise probleemi lahendamiseks on üksnes esimene samm teel eduka toote või teenuseni. Kui selgub, et plaani teostamisel jääb oma meeskonna teadmistest ja oskustest puudu, tuleb appi NUTIKAS toetus, mis võimaldab ettevõttele vajalikuks rakendusuuringuks või tootearenduseks võtta appi teadusasutused.

Tark linn vajab tarka liiklusmärki

Igal aastal hukkub Euroopa teedel enam kui 24 000 jalakäijat või ratturit. Paljud neist õnnetustest juhtuvad ülekäiguradadel. Tartus tegutsev ettevõte AS Bercman Technologies otsustas aidata probleemi lahendamisele kaasa nutika ülekäiguraja loomisega. Tegemist on ülekäiguraja tähistega, millesse on sisse ehitatud ümbruskonda jälgiv sensoorika, et hoiatada ohu korral liiklejaid kas heli- ja valgussignaaliga või infosõnumiga auto juhtpaneelil.

„Kõige suurem väljakutse on õpetada algoritmid sensorite kogutud infot töötlema konkreetse olukorra ohutuse hindamiseks,“ selgitas ettevõtte tegevjuht Mart Suurkask. Teine väljakutse on mahutada kogu vajalik arvutusvõimsus ühe väikse liiklusmärgi sisse, et kogu nutikus oleks seadmes endas ning ei vajaks näiteks internetiühendust.

Selleks, et parimaid teadmisi kasutades eesmärgile lähemale jõuda, otsustas ettevõte kaasata arendustöösse Tartu Ülikooli intelligentse masinnägemise töörühma. NUTIKAS toetusmeetmest saadi aastaseks projektiks, mille käigus peaks sündima ülimalt täpne objektituvastusplatvorm, veidi enam kui 70 500 eurot. „Saame sel moel meid huvitava teemaga tegelema valdkonna tippspetsialistid, kes aitavad meid lõpplahendusele lähemale,“ oli Suurkask lootusrikas.

Liiklusohutuse kõrval võimaldab märk mõõta ka ümbritsevat keskkonda (õhu- ja teekattetemperatuur, müratase, õhukvaliteet). Nii saaks näiteks tuleviku targas linnas libeduse korral teehooldajad väljakutseid automaatteavitustena otse liiklusmärgilt.

Esimesed nutikad ülekäigurajad on juba sellest sügisest linnapildis nii Tallinnas, Tartus kui ka Helsingis.

Nutikas Ülekäigurada Tallinnas Ülemiste Citys.
Nutikas Ülekäigurada Tallinnas Ülemiste Citys. Foto: Bercman Technologies AS

Sutu pilliroog päästab plastiuputusest

Maailm ägab plastireostuse all. Siit ka põhjus, miks paari aasta pärast ühekordseid plastnõusid enam kasutada ei tohi. Saaremaal Sutu lahe ääres ajaloolises veskis tegutsev Sutu OÜ pakub olukorrale lahendust, tootes joogikõrsi plasti asemel pilliroost. Lähema aasta jooksul on ettevõttel lootus jõuda pillirool põhineva biolaguneva materjalini, mis võimaldaks tootevalikut oluliselt laiendada.

Kui pilliroo kasutamine joogikõrrena on taime vormist loomulikult tuletatav, siis roost taldriku või joogitopsi meisterdamine on märksa keerulisem. Nii jõuti arusaamisele, et tuleb asuda päris uut materjali leiutama. Arendusideed kannustas ka tõdemus, et üksnes joogikõrsi tootes läheks suur osa hoolega kogutud toormaterjalist raisku. „Saaremaal on pilliroo kasutamisega pikaajalised kogemused. Kunagiste rookatuste asemel on nüüd levinud teised materjalid. Pilliroost toidunõude tegemine viiks saare traditsioonilise tooraine väärindamise uuele tasemele, võimaldades rannaaladel vohavale roole rakendust leida,“ selgitas Sutu OÜ juhatuse liige Kaido Saar.

Arendustööks vajaliku teadus­asutuse leidmiseks pani ettevõte päringu üles Adapter.ee keskkonda. „Tihedam kontakt tekkis Tallinna Tehnikaülikooli puidutehnoloogia laboriga, kel oli varasemast kogemusi kanepikiududest materjalide väljatöötamisega,“ kirjeldas Saar teaduspartneri leidmise teekonda.

Kui SA Archimedese ja Eesti Teadusagentuuri koostöös pakutavast NUTIKAS toetusmeetmest saadi vastava rakendusuuringu läbiviimiseks ligi 137 000 eurot, oli ettevõttel siht selge.

Aastaks 2021 hakkab Euroopa Liidus kehtima plastist ühekordsete toidutarvikute kasutamise keeld. Sutu OÜ uue materjali otsingud lõppevad 2020. aastaga. „Kindlasti on meie põhieesmärk rahvusvaheline turg. Juba praegu tuleb suur osa meie müügikäibest väljastpoolt Eestit, nii Prantsusmaalt, Soomest, Rootsist kui ka Austraaliast ja USAst,“ rääkis Saar.

NUTIKAS toetus teaduspõhiseks rakendusuuringuks või tootearenduseks
Toetuse summa 20 000 – 2 miljonit eurot
20.09.19 seisuga on kasutamata veel ca 8,5 miljonit eurot
Taotlusvooru lõpp 30.09.2020

Loe lähemalt:
SA Archimedes: www.archimedes.ee/nutikas
Eesti Teadusagentuur: www.etag.ee/nutikas

Foto: Eesti Teadusagentuur, Euroopa Regionaalarengu Fond
Copy
Tagasi üles