Minna Sahver – millal ja kuidas sai alguse?

Copy
Foto: Minna Sahver

Minna Sahver OÜ on loodud 2010. aastal ja oma vanaema Minna auks, kes tegeles omal ajal aiasaaduste kasvatamisega. Ta oli väga töökas inimene ning oma eeskujuga süstis ta seda ka oma lastelastele.

Alustasin ettevõtmist oma koduköögist, kus sai tehtud esimesed katsetused ja proovitööd marmelaadimaailmas. Esimene aasta oligi selline ettevalmistamise periood – erinevate maitsetega marmelaadide katsetused, kestvuskatsed säilivusaja kindlaks määramiseks, dokumentatsioonide koostamised, koolitused ja osalemine mentorprogrammis, esimesed proovimüügid kohalikus talupoes ja laatadel. Inimestele meeldis meie marmelaad ja võeti hästi vastu. Hakkasid lisanduma uued poed, kes soovisid Minna marmelaade oma sortimenti. See tegi ainult rõõmu ja andis julgust juurde oma ettevõtmisega edasi tegeleda ja seda arendama hakata. Nii jõudiski kätte aeg, kui koduköök jäi väikeseks ja tuli edasi liikuda. Tekkis vajadus rendipindade järele.  Tänaseks oleme end sisse seadnud suurematesse ja avaramatesse tootmisruumidesse Valtu külla Öökulli.

Kui Valtu külast rääkida, meenub minule isiklikult kolm asja. Esimesena meenub suvine aeg, mil Viljandi maantee ääres kari lambukesi rohelist muru nosib. Kes seda teed mööda sõidavad, teavad ilmselt, millest jutt. Visuaalselt on see ilus vaatepilt, mis tõesti mõneti külaelu meenutab – ühel pool teed valge tuuleveski, teisel pool valged loomakesed.

Teisena meenub ütlus: heal lapsel mitu nime. Käivad ju rahva suust läbi nii Valtu, Öökulli kui ka Mitšurini. Kui suvel seltskonnaga Öökulli järve äärde minek, öeldakse ikka: „Kuule, läheks ehk Mitšukasse ujuma?“ Viimane nimi tuleb nõukogude ajast, kui endisesse Valtu mõisa (saksa keeles Waldau) tuli Mitšurini-nimeline aiandussovhoos, kus kasvatati õunu. Kogu veski ümbrus paari­saja hektari ulatuses oli täis õunapuid. Praeguseks on säilinud Viljandi maantee ääres olev õunapuuaed, mis ongi kolmas asi, mis Valtu küla puhul meelde tuleb. Kui sovhoosid ära kadusid ja Eesti aeg tagasi tuli, sai küla nimeks Valtu.

Millised raskused olid alguses?

Öeldakse, et iga algus on raske. Olen ettevõtte algusest peale võtnud hoiaku, et kõik raskused ja probleemid on ületamiseks ja lahendamiseks. Mida kiiremini ma ebameeldiva olukorra lahendan, seda kiiremini saan rõõmsalt edasi minna. Minuga käib kaasas ka mantra “Kui kuidagi ei saa, siis kuidagi ikka saab!” Ja see on aidanud mind raskustest jagu saada ning leidma teisi variante ja  lahendusi.

Ja nagu elus ikka, on tõusud ja mõõnad. Peale tormi tuleb alati päike ja vastupidi. Kui seda tead ja arvestad sellega, siis oskad valmis olla ning nendega toime tulla.

Koostöö teiste ettevõtetega/ettevõtjatega?

Mulle väga väga meeldivad koostööd teiste ettevõtetega ja tootjatega. Seda ei ole öeldud niisama, et koostöös peitub jõud.

Minna Sahver teeb näiteks koostööd Saaremaa Kadakasiirupi emandatega, mille koostöös on sündinud Saaremaa Kadakamarmelaad. Kadakasiirupi emandad käivad korjavad puhtast Saaremaa loodusest  kadakaid ja kadakamarju, saadavad tooraine meile ning siis meie valmistame nendest Saaremaa hõngulised Kadakamarmelaadid.

Hiiumaa tootjaga sünnib terve seeria Leedriõie marmelaade. Kõik, kes Hiiumaal käinud teavad Heltermaa Käsitöömaja. Selle perenaine kasvatab mahedalt leedreid, mille tooraine: leedriõiesiirup ja leedrimarjasiirup jõuavad meie katlasse ja kust omakorda siis valmivad erinevad Leedriõie marmelaadid.

Ja teinegi  Hiiumaal tegutsev ettevõte tellib meilt Nõgesemarmelaade, kes toimetab HIID kaubamärgi all nõgesetoodetega. Niisamuti nagu eelnevate koostööpartneritega saadetakse meile mahedalt kasvatatud nõgesemarmelaadi komponendid, millest teeme tervislikku Nõgesemarmelaadi.

Kõigi koostööpartneritega on meeldivad suhted ja koostöödest on sündinud sõprused. Ühesõnaga tegemist on nähtusega, mida ei pea kartma ja koostööd tasub teha!

Foto: Minna Sahver

Mis on see, mis eristab teid konkurentidest?

Minna marmelaad on niššitoode, valmib käsitööna ja suure hoole-armastusega. Seetõttu Eestis ma ei tunne, et meil oleks konkurente. Erineme teistest marmelaadidest sellepoolest, et ei kasuta säilitus- ega värvaineid. Meie kommid saavad värvi otse puhtast loodusest. Marjad-, puu- ja köögiviljad, mis meie sahvrisse jõuavad on mahekasvatatud ja mahealadelt. Aia- ja metsasaadused puhastame hoolikalt ja nendest valmivad püreed, mis omakorda siis annavad marmelaadidele värvi.

Samuti ma ei tea Eestis teisi, kes toodavad mahe marmelaade. Kindlasti oleme Eesti suurima marmelaadi valikuga tootja, sortimendis on 21 erinevat Minna marmelaadi. Ja samuti leidub marmelaadi valikus selliseid sorte, mida kuskil mujal ei tehta, nt Kibuvitsa marmelaad, Pihlaka marmelaad, Spinati marmelaad, Peedi marmelaad, Kõrvitsa-ingveri marmelaad jne.

Mis paneb edasi liikuma?

Kes meist ei taha pai ja kiitust?! Kui Minna Sahver sai ettevõtte algusaastatel esimese tunnustamise, see oli “Parimate ettevõtjate tunnustamine Raplamaal” ja pärjati tiitliga “Uustulnuk 2011”, siis sain aru, et teen õiget asja ja et tasub ettevõtet edasi arendada.

2018. aasta oli meid esitatud konkursile “Ehe Eesti” (korraldajad: Eesti keelenõukogu, Eestikeele Selts ja EVEA), kus Minna Sahver sai tunnustatud eestikeelse ettevõttenime eest tööstusettevõtte kategoorias. Selle tiitli ma pühendan oma vanaemale, kelle järgi sai Minna Sahver omale nime.

Jas sel aastal olime taas esitletud Raplamaa parimate ettvõtjate tunnustamisele, kust tuli tiitel “Väike ja Tubli”. Selle tiitli üle on mul ääreltult heameel, sest täpselt sellisena me end tunneme – väikese, aga tublina!

Oleme osalenud ka erinevatel konkurssidel, kust on napsatud tiitleid, mis annavad kinnitust, et Minna marmelaadid meeldivad inimestele ja see annab minule hea tunde, et saan neid meie inimestele pakkuda.

Minna marmelaad “Mustikas” võitis I koha Eestimaa Talupidajate Keskliidu poolt korraldaval konkursil “Parim talutoit 2016” kategoorias  Parim Maius 2016.

Ja sel aastal võitsime Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutuse poolt korraldatud Mahekonkursil Leivapäeva külastaja lemmiku kategoorias II koha Astelpaju marmelaadiga.

Sellised märkamised ja tunnustamised panevadki edasi liikuma, tegema asju veelgi paremini ja hoiavad meele rõõmsa!

Foto: Minna Sahver

Järgmised sammud, kuhu veel areneda?

Minu taktika ettevõtte arendamise juures on liikuda edasi samm-sammult. Alustasin oma ettevõtte loomisega kodust, siis sai liigutud suurematesse ruumidesse rendipinnale, palgatud  töötajad, tootearendused, hiljuti läksime tavatootmisest üle mahetootmisele, avanemas on eksprditurg ja niimoodi vaikselt sammun.

Hetkel on samm, kus  väljatöötamisel on uus toode - see on marmelaad šokolaadis. See tuleb kaunis kinkekarbis ja usun, et inimesed võtavad selle hästi vastu!

Kuidas vältida stressi kui peaks tekkima?

See on väga loomulik, et vahel puutume kokku stressiga. Et seda leevendada ja ära hoida käin mina looduses jalutamas, nokitsen aias, tegelen oma kanadega (juba nende vaatamine muudab rahulikuks), talvel meeldib lund lükata, õhtuti aitab hea une tuua raamatute lugemine, perega reisimine ja kultuuriürituste külastamised jne.

Milline on tagasiside klientide poolt?

Viimased kommentaarid sotsiaalmeedias on “Maailma parim marmelaad” ja “Südamega tehtud marmelaad ja nii imemaitsev!”

Tavaliselt saan Minna marmelaadide kohta tagasisidet laatadelt. Üks armas lugu meenub Mardilaadalt, kus üks väga vana naisterahvas tuli ostma Astelpaju marmelaadi, soovis kohe 3 pakki. Ma selle peale, et magusat ei ole hea väga palju korraga süüa, mis peale tema ütles: “Mul on oma traditsioon – igal õhtul söön ühe Astelpaju marmelaadi tee kõrvale!” Et varun tagavaraks ette J

Siit ka minu soovitus, et maiusta vahel harva, teadlikult ja pigem vali mahetoode!

Olgu meil kõigil üks magus hetk!

https://minnasahver.ee

https://www.facebook.com/minnasahver/

Copy
Tagasi üles