Merkel hakkab Saksamaal kütusehindu tõstma (1)

Rait Piir
, reporter
Copy
Reedel Berliinis toimunud kliimaprotestid tõid tänavale tohutud rahvamassid.
Reedel Berliinis toimunud kliimaprotestid tõid tänavale tohutud rahvamassid. Foto: JOHN MACDOUGALL / AFP

Saksamaa investeerib järgmise nelja aasta jooksul 54 miljardit eurot taastuvenergiasse ja riigi süsiniku jalajälje vähendamisse, et võidelda kliimamuutusega. 

Saksamaa liidukantsler Angela Merkel ütles reedel toimunud pressikonverentsil, et Saksamaa on tõenäoliselt kukkunud läbi 2007. aastal seatud plaanis vähendada 2020. aastaks süsinikuheitmeid 40 protsenti võrreldes 1990. aasta tasemega. Nüüd proovib riik vähendada 2030. aastaks heitmeid 55 protsendi võrra. 

Uus programm lükkab süsinikuhindade süsteemiga üles bensiini ja diisli hinnad, et muuta autoga sõitmine tarbijatele kulukamaks. Samas vähendatakse rongipiletitele kehtivat müügimaksu, et nende hinnad alla tõmmata. Ühtlasi muudetakse maksudega senisest kallimaks lendamine. Lisaks hakkab riik pakkuma toetust neile, kes soovivad välja vahetada õliküttega keskküttesüsteemi. 

Saksamaa rahandusministri Olaf Scholzi sõnul on tegu tugeva meetmepaketiga, mis annab riigile hulganisti võimalusi kliimamuutuse pidurdamiseks. Samuti ei pea Saksamaa uute meetmete kehtestamisel laenama, mis võimaldab senisel koalitsioonil ajada tasakaalus eelarve poliitikat. 

Meetmetega pole sugugi rahul aga opositsioon. Saksamaa rohelised nimetasid paketti hädiseks, nõrgaks ja pettumust valmistavakas. Potsdami Kliimauuringute Instituut teatas, et paketist ei piisa, et saavutada 2030. aasta sihtmärk, mis kukub tõenäoliselt samuti läbi. Instituudi direktor Ottmar Edenhofer ütles avalikus teates, et süsinikuhindade süsteem pole piisavalt agressiivne, et tuua endaga kaasa reaalset muutust. 

Reedel kogunesid Berliini tänavatele kliimamuutuse vastu protestima kümned tuhanded inimesed. Sarnased protestid leidsid aset üle kogu maailma. Sajad protestijad läksid blokeerima ka Saksamaa söekaevandusi. 

Nii kliimaaktivistid kui ka mitmed majandusanalüütikud on lootnud, et Saksamaa paneb kliimamuutuse vastu võitlemise taha suurema jõu ja hakkab laenama, et korraga elavdada nii majandust kui vähendada heitmeid. Praeguste negatiivsete intressimääradega saaks Saksamaa laenata aastakümneid sisuliselt tasuta. 

Saksamaa Berenbergi panga analüütikud teatasid varem sellel nädalal, et niinimetatud roheline pakett on hea stimulatsioon, mis aitab tõenäoliselt elavdada langusesse vajunud Euroopa suurimat majandust ning kasvatab nõudlust.  

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles