Wukani küla sõlmis Hiina võimudega vaherahu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Wukani küla elanikud
Wukani küla elanikud Foto: SCANPIX

Mässulise Lõuna-Hiina küla vanemad, mis viimased 10 päeva keskvalitsuse kontrolli alt väljas on olnud, saavutasid kõrgete provintsijuhtidega esialgse kokkuleppe.

Eile koristati külla suunduvatelt teedelt puutüvedest barrikaadid. Külarahvas riputas üles üüratu plakati, mis teatab, et kõrged võimuesindajad on «südamest teretulnud».Küla ümbert hajus ka relvastatud politseiahel.

Samal ajal, kui see Kommunistliku partei ebatavaline eksam laabuma hakkas, puhkes aga vaid 100 kilomeetrit eemal mereäärses linnas taas suur märul, selgub pealtnägijate poolt internetti postitatud teadetest.

Sündmused Guangdongis, Hiina kõige rahvarohkemas ja jõukamas provintsis, rõhutavad autokraatliku ja patroneeriva valitsuse kasvavaid väljakutseid.

Nagu selgub, on valitseva partei käed üha rahutumaks muutuva rahva vaoshoidmisel üsna seotud – kui toores jõud välja arvata.

Hiina veebisaitidelt võis lugeda, et Haimeni linnas, kus kümned tuhanded elanikud teisipäeval maantee sulgesid ja märulipolitseinikega rinda pistsid, rünnati eile 300 noort pisargaasiga.

Nagu näib, vallandus protestilaine Haimenis riigitehaste reostuse peale, mis on andnud hoobi kohalikule kalakasvatusele ja põhjustanud ebanormaalselt kõrge vähki haigestumise protsendi.

Lisaks märulipolitseile saatis valitsus välja ka pressiteate, väljendades «lootust, et inimesed oskavad hinnata majandusarengut ning usaldavad olukorra lahendamise valitsuse kätesse».
Kolmapäeval valvasid paljude Guangdongi provintsi rannikumaantee väljasõitude juures politseiautod, kõikjal saalis varjatud numbrimärkidega sõidukeid.

Wukanis, kus külarahvas pikka aega piiramisrõngas vastu pidas, oli meeleolu aga võidukas.
Küla demokraatlikult valitud vanemad ütlesid, et neil õnnestus pinnida kõrgetelt provintsijuhtidelt välja esialgsed järeleandmised. Alustuseks lubati külale välja anda kolm arreteeritud vanemat.

Samuti lubati külarahvale, et Xue Jinbo surma osas, kes 11. detsembril aresti all suri, teostatakse põhjalik uuring, surnukeha tagastatakse lähedastele. Võimud tõotasid ühtlasi, et valitud külavanemaid ei tembeldata kurjategijateks.

«Nad reageerisid positiivselt meie ettepanekutele ning lubasid meie kolm noormeest kahe päeva jooksul vabaks lasta,» ütles küla esindaja Lin Zuluan.

Külarahvas oli kavandanud protestimarssi lähedalasuvasse valitsushoonesse, et seal oma nõudmised esitada. Kuid pärast läbirääkimisi otsustati see üritus edasi lükata.

Valitsus oli teisipäeval tekstisõnumite ja telesaadete vahendusel hoiatanud, et kui tuleb veel «korrarikkumisi», siis võivad käiku minna karmid meetmed.

«Ma arvan, et kui me ei tee nendega koostööd, pole sellest kasu ei külale ega valitsusele,» ütles Lin.
Hiina valitsus on rahutu.

Riigi kauges kirdenurgas, linnas nimega Harbin, on seatud positsioonidele soomustatud transpordisõidukid, millega sõidutatakse märulipolitseinikke. Sõidukid on varustatud suurte kuulipildujatega.

Hiina meedia teatel on sõidukid linnas juhuks, kui elanike seas «peaksid ilmnema suuremad vägivaldsed intsidendid».

CopyrightThe Financial Times Limited 2011.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles