SuperAlko tegi Riho Maurerist Balti viinakeisri: «Mulle tõesti meeldib alkohol» (1)

PM Majandus
Copy
SuperAlko alkoholipood Ainažis.
SuperAlko alkoholipood Ainažis. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Alkoholikaupluste kettide CityAlko ja SuperAlko omanikfirma Aldar Eesti nõukogu liikme Riho Maureri sõnul kasvas juulis alkoholimüük aastaga 20-30 protsenti, kuid suurim kasv oli maakohtades, mitte Tallinnas. «Tuletan meelde, et meil on 35 kauplust üle Eesti,» ütles ta intervjuus Kauppalehtile.

Eestis on alkoholi jaemüügi äri tugevalt Maureri ja tema äripartneri Elmo Ehrlichi käes. Viimasele kuulub ka pool Alko1000 ketist, mis on soomlastele tuntud suurte kauplustega Läti piiri ääres Valkas ja Ainažis.

Eesti maksu- ja majanduspoliitika aluseks on viimased 30 aastat olnud põhimõte, et «maksudega ei mängita», mis tähendab, et maksustamine hoitakse võimalikult lihtsa ja ennustatavana.

Alkoholiaktsiiside tõstmise ja langetamisega on poliitikud selle põhimõtte osas libastunud. Maurer poliitikute äkilisi meelemuutusi ei mõista. «Nad kõik valetavad, kui mõni üksik erand välja arvata. Eestis püüdsid poliitikud aktsiiside tõstmist samuti tervislike kaalutlustega põhjendada, kuid tegelikult tahtsid nad lihtsalt rohkem maksutulu,» ütles ta.

Seetõttu on alkoholikaupmeestel raske teha investeerimisotsuseid, kui isegi paari aasta perspektiiv on selgusetu.

Maurer selgitas Kauppalehtile, et ta pole kunagi muretsenud Soome turistide vähemise pärast, kuid möönab, et soomlased on SuperAlkole väga oluline kliendigrupp. Kui suure osakaalu soomlased moodustavad, ei soovi Maurer avaldada.

Tema sõnul on ebatõenäoline, et alkoholi hinnad oleksid Eestis ja Soomes samal tasemel.

Selle juhtumiseks peaks Maureri sõnul maksupoliitika radikaalselt muutuma, sest Soomes on alkohol maailmas kõige kõrgemalt maksustatud.

Aldar Eesti müügitulu kasvas mullu 8,4 protsenti 89,3 miljoni euroni, selgus Aldar Eesti konsolideeritud majandusaasta aruandest.

Lisaks Eestile ja Lätile on on Aldaril kauplus Poolas, Leedu piiri lähedal. Samuti plaanib ettevõte rajada poode Leetu ning laieneda Lätis.

Riho Maureri sõnul tuleb äri teha südamega. «Mulle tõesti meeldib alkohol,» ütles ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles