Helme loodab siiski kütuseaktsiisi langetada (20)

BNS
Copy
Martin Helme
Martin Helme Foto: Remo Tõnismäe / Postimees

Rahandusminister Martin Helme ütles neljapäeval valitsuse pressikonverentsil, et kuigi praegu käivate järgmise aasta riigieelarve läbirääkimiste käigus valitsus diislikütuse aktsiisi muutmist ei käsitle, siis võib aktsiisilangetuse küsimus vastava uuringu valmides hiljem siiski valitsusse jõuda.

«Me oleme suvest saadik teinud rahandusministeeriumis analüüse, kogunud andmeid, rääkinud erinevate turuosalistega – nii vedajate kui ka kütusemüüjatega. Võiks tõdeda, et saame väga erinevaid arvutusi kogu aeg,» ütles Helme.

Ta lisas, et pessimistlike arvutuste kohaselt tähendaks diislikütuse hinna Lätiga samale tasemele langetamine eelarvest 40 miljoni euro kadumist, samas kui optimistlikud arvutused prognoosivad hoopis eelarvesse 20 miljoni euro lisandumist. Ministri sõnul tuleb suur vahe arvutustes sellest, et on raske ennustada, kas Eesti vedajad tulevad tankima Eesti turule või jätkavad tankimist välismaal.

Helme rääkis, et praegu ongi käimas konjunktuuriinstituudi uuring, et sellele küsimusele vastust saada. «Kui me sealt saame mingi sisendi kätte, on meil julgust edasi minna,» märkis ta.

Rahandusministeeriumi maksu- ja tollipoliitika asekantsler Dmitri Jegorov ütles teisipäeval toimunud kütusekonverentsil, et seni tehtud analüüsidele tuginedes ei pruugi aktsiisilangetus loodetud võitu anda.

«See jutt, et diislikütuse aktsiisi langetades saame eelarvesse sada miljonit juurde, ei pea kuidagi paika. Oleme seda eest ja tagant, ülevalt ja alt analüüsinud, aga ei tule kuidagi kokku. Rahamägesid lihtsalt ei paista,» tunnistas Jegorov. Ta tõi välja, et kui langetada maks Läti tasemele, haihtuks Eesti eelarvest 50 miljonit aastas, kui Leedu tasemele, kaoks lausa 100 miljonit eurot.

Rahandusminister rääkis, et praeguste eelarveläbirääkimiste käigus valitsus diislikütuse aktsiisi muutmist ei käsitle. «See ei tähenda, et kui me saame õiged numbrid kätte, et siis me sellega siiski valitsusse ei võiks tulla. Eeldus on, et see ei ole eelarvele mitte kuluga, vaid tuluga, või vähemalt eelarveneutraalne tegevus. Mina ei ole seda plaani maha matnud,» ütles Helme.

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles