Analüüs soovitab Eestile tuumaenergiat, automakse ja lihatootmise kärbet (9)

PM Majandus
Copy
.
. Foto: Claudia Miklau / PantherMedia / Claudia Miklau

Valitsus arutas teisipäeval esimest korda meetmeid, mis peaks aitama Eestil vähendada kasvuhoonegaaside (KHG) heitmeid. Muuhulgas soovitas Stockholmi Keskkonnainstituudi Tallinna Keskus (SEI Tallinn) oma analüüsis kaaluda väikeste moodultuumareaktorite rajamist, auto- ja teemakse ning lihatarbimise vähendamist, kirjutab ERR.

«(Moodulreaktorite kasutamisel - ERR) tuleneb kasvuhoonegaaside heite vähendamine sellest, et energiaallikas on heitmevaba, aga tekivad radioaktiivsed jäätmed, mille käitlemiseks Eestis praegu lahendust pole,»seisab ERRi käsutuses olevas analüüsis.

«Käsitletud tehnoloogia on sulasoolreaktorid ja võimalik oleks ka põlevkivikatla asendamine moodulreaktoriga.»

Analüüsi kohaselt võiks kõige varem alustada 4. põlvkonna moodulreaktori ehitamist aastatel 2029–2030, mis võimaldaks alustada elektri tootmist 200 või 300 MW võimsusega reaktorist 2032. või 2033. aastal.

Loe lähemalt ERR uudistest.

Analüüsiga võib tutvuda siin

SEI juhataja: tegu pole lõpliku raportiga

SEI Tallinna juhataja Lauri Tammiste teatas kolmapäeva lõuna ajal ERR-ile, et tegu on raporti pooliku variandiga.

«Oleme esialgu erinevate ministeeriumide, huvigruppide pakutud meetme ideedest (ehk long list, mis teie käsutuses olevas raportis on) välja [võtnud] kõik need, mis olulist mõju ei anna ja mille rakendamise kulu on raske kvantifitseerida. Sh nt lihasöömise piiramine. Samuti ei soovita SEI ühte või teist meedet kasutada, vaid me oleme teinud valitsusele modelleerimise tööriista, millega ta saab ühe või teise meetme rakendamise mõju CO2 ekv vähendamisele, majandusele, töökohtadele läbi mängida,» teatas Tammiste.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles