Kas alampalk jääb tõstmata? Ametiühingud ei jõudnud kokkuleppele (4)

PM Majandus
Copy
Ametiühingute keskliit
Ametiühingute keskliit Foto: Toomas Huik / PM/SCANPIX BALTICS

Äsja lõppenud ametiühingute keskliidu volikogu koosolek ei andnud oma heakskiitu sõlmida tuleva aasta miinimumpalga kokkulepe tasemel 578 eurot kuus ja 3,44 eurot tunnis.

Kuigi ametiühingute ja tööandjate läbirääkimisdelegatsioonid jõudsid nädal tagasi toimunud kohtumisel 2020. aasta alampalga osas ühise arvamuseni, pole lepet veel sõlmitud ning kõik huvitatud osapooled saavad kuni 27. septembrini kokkuleppe kohta arvamust avaldada.

«Pärast delegatsioonide kokkuleppele jõudmise avalikustamist esmaspäeval on läinud lahti elav arutelu alampalga suuruse üle ning enamik sõnavõtnutest peab saavutatud tulemust mittepiisavaks,» selgitas Peterson kokkuleppe tagasilükkamise tagamaid.

Ametiühingud on seisnud aastaid selle eest, et alampalk moodustaks vähemalt 40 protsenti keskmisest palgast, mis eeldaks kokkulepet vähemalt 600 euro tasemel.

Ametiühingute keskliidu esimehe Peep Petersoni sõnul peavad ametiühingud nüüd otsustama, kuidas läbirääkimistega edasi liikuda.

«Järgmisel teisipäeval koguneb juhatus, mis peab võtma vastu konkreetse otsuse, kas ja millise taotlusega läbirääkimisi tööandjatega jätkata. Volikogu tänane seisukoht tähendab, et ilma tööandjate ja ka valitsuse konstruktiivse panuseta võib töötasu alammäär jääda 1. jaanuarist tõusmata,» ütles Peterson.

Ametiühingute keskliidu esimees täpsustas Postimehele, et võibolla tuleb valitsusel üle 20 aasta otsustada töötasu alammäär.

«Keeruline on volikogu otsusega vastuollu minna, nii et peame mingi lahenduse leidma. Mingeid läbirääkimisi on vaja katsetada, võibolla tuleb minna riikliku lepitaja juurde,» ütles Peterson.

Hetkel Eestis kehtiv kuutasu alammäär täistööajaga töötamise korral on 540 eurot ja tunnitasu alammäär 3,21 eurot.

Üleriigilises alampalgas lepivad kokku sotsiaalpartnerid ehk kõigi Eesti tööandjate esindajana Eesti Tööandjate Keskliit ning töötajate esindajana Eesti Ametiühingute Keskliit.

Kümne aasta jooksul on alampalk kasvanud ligi kaks korda – 2010. aastal oli see 278 eurot.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles