Läti võimud küsitlevad Merko tütarfirma juhti (3)

BNS
Copy
Rere Group juhartuse esimees Guntis Āboliņš-Āboltiņš
Rere Group juhartuse esimees Guntis Āboliņš-Āboltiņš Foto: Ieva LeiniÅ¡a / LETA

Merko Ehituse kinnitusel pole Läti korruptsioonitõrjebüroo (KNAB) tütarettevõtte SIA Merks kontorit läbi otsinud, kuid konkurentsiameti ametnikud on vestelnud ettevõtte juhi Oskars Ozoliņšiga.

Läti korruptsioonitõrjebüroo (KNAB) alustas teisipäeval koostööst konkurentsiametiga uurimist riigi suuremates ehitusfirmades, mida kahtlustatakse kartellikokkulepetes aastatel 2015-2018.

«Praeguse info alusel saame kinnitada, et Läti ametnikud on vestlemas SIA Merksi juhatuse esimehe Oskars Ozoliņšiga. SIA Merksi kontoris ei ole toimunud läbiotsimist, ettevõttele ega ühelegi töötajale ei ole esitatud kahtlustust ega süüdistust,» teatas Merko teisipäeva õhtul börsile.

SIA Merksi esindaja Janis Lievitis selgitas LETA-le, et Ozoliņšiga kohtusid konkurentsiameti, mitte KNAB-i ametnikud.

Samuti kohtusid konkurentsiameti ametnikud lätlaste Rere Groupi juhi Guntis Āboliņš-Āboltiņšiga.

Õhtul nähti KNAB-i kontorist väljumas ehitusfirmade Arčers ja Binders omanikku Armands Garkānsit, kes keeldus ajakirjanikele kommentaare jagamast.

Ehitusfirmade Skonto Buve, Latvijas Energoceltnieks, LNK Industries, Velve, Moduls Engineering ja Binders esindajad on kinnitanud, et nende kontoreid pole võimud külastanud.

Suuremahuline pistisevõtmine

Kartellikokkulepe on Läti konkurentsiõiguse raskeim rikkumine.

KNAB alustas 2018. aasta 19. septembril kriminaalasja seoses suuremahulise pistisevõtmisega. Samal ajal uurib konkurentsiamet konkurentsiseaduse rikkumist seoses kartellileppega.

KNAB-i kogutud tõendid viitavad suuremahulisele altkäemaksu pakkumisele ja kokkulepetele ehitushangetel. Väidetavad kuriteod viidi läbi 2015. aasta algusest kuni 2018. aasta keskpaigani. Võimalikud altkäemaksu summad küündisid 25 000 eurost sadade tuhandete eurodeni.

KNAB-il on alust arvata, et vähemalt kümme suurimat ehitusettevõtet on kuritegudega seotud. KNAB saatis kartellileppe kohtueelse uurimise materjalid konkurentsiametile, mis algatas samuti uurimise. Konkurentsiameti info kohaselt on ehitusfirmad mitme aasta jooksul koordineerinud enda tegevusi turuosa jagamisel ning riigihangetel osalemisel nii Riias kui ka Läti regioonides.

Tõendusmaterjalide hankimiseks kahtlustatavates episoodides tegid nii KNAB kui ka Läti konkurentsiamet teisipäeval etteteatamata läbiotsimisi mitmes ehitusfirmas.

KNAB-i juhi Jekabs Straume sõnul on suurim korruptsioonirisk riigihangetel, kuna seal on mängus suured rahad. Suurtel riigihangetel on oluline mõju Läti majandusele, mistõttu peab Straume sõnul tegema kõik, et hanked oleksid läbi viidud korrektselt ning alati võidaks parim pakkumine.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles