Kilgile kuulunud Weroli aastatepikkune pankrotiprotsess saab lõpu

BNS
Copy
Werol Tehased
Werol Tehased Foto: Peeter Langovits

Rein Kilgile kuulunud rapsiõlitootja Werol Tehaste üle seitsme aasta kestnud pankrotiprotsess on läbi saamas.

AS Werol Tehased pankrotihaldur esitas 19. augustil pankrotimenetluse lõpparuande, millele said võlausaldajad vastuväite esitada 10 päeva jooksul.

Werol Tehased pankrotistus 2012. aastal. Pankrotiavalduse Werol Tehaste vastu esitasid teravilja- ja rapsikasvatajate põllumajandusühistu Kevili ning Oilseeds Trade AS.

Werol sattus avalikkuse laia tähelepanu alla 2012. aasta kevadel, kui ehitas Eesti Energia tehase jaoks Painküla koostootmisjaama. Firma suuromanik Kilk oli samal ajal Eesti Energia nõukogu liige.

Koostootmisjaama investeeringu, sealhulgas rapsiõli tehase olemasoleva katlamaja aluse maa ja uue koostootmisjaama hoonestusõiguse maksumus oli Eesti Energia jaoks ligikaudu 5 miljonit eurot. 

Prokuratuur alustas Kilgi suhtes ka kriminaalmenetlust, kahtlustades teda kelmuses seoses Weroli ja Eesti Enegia tehingus katlamajaga, uurimise käigus kelmust aga ei tuvastatud ning prokuratuur lõpetas 2015. aastal menetluse.

Kriminaalmenetluse eesmärk oli välja selgitada, millised andmed võttis Eesti Energia aluseks Werolile kuuluva katlamaja väärtuse määramisel hoonestusõiguse seadmise lepingu sõlmimisel ning kas katlamaja väärtuse osas võidi kellegi poolt esitada Eesti Energia AS-ile valeandmeid. 

Ettevõtte pankrotistumise järel omandas rapsiõlitehase hiljem Baltic Agro AS, mis polnud koostootmisjaama ostmisest huvitatud.

Varasemalt sattus ettevõte avalikkuse tähelepanu alla 2010. aastal, kui kohus tunnistas Weroli eksjuhi Erki Aaviku süüdi suure varalise kahju tekitamises ning rahapesus ja mõistis talle osaliselt reaalse vangistuse, teised kohtu all olnud kaks Weroli omaaegset tippjuhti mõistis kohus õigeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles