Tormihoiatus: saksa äriusaldus kukkus seitsme aasta põhja

BNS
Copy
Saksamaa majanduse kohale koguneb torm
Saksamaa majanduse kohale koguneb torm Foto: JAVIER ETXEZARRETA / EPA

Saksa äriusaldus jätkas augustis langust, kukkudes viimase seitsme aasta madalaimale tasemele, selgus esmaspäeval regulaarsest uuringust. 

Münchenis asuva Ifo instituudi äriusaldusindeks alanes augustis 94,3 punktile juulikuu 95,8 punkti tasemelt, peegeldades Saksa firmajuhtide sünget tulevikuvaadet Euroopa suurimale majandusele. 

Viimati oli Ifo äriusaldusindeks nii madalal 2012. aasta novembris.

Äsja kirjutas Saarte Hääl, et Saksamaa kriis juba räsib Saaremaad. Nimelt, Saaremaal Saksamaale autode kummidetaile tootev Merinvest koondas maailmaturu äreva olukorra tõttu 40 töötajat, kirjutab Saarte Hääl. 

«Need tegemised, mis oli vaja teha, on tehtud,» ütles Merinvesti juhatuse liige Kaupo Kirs Saarte Häälele. Tema sõnul on Merinvesti tootmis- ja tellimusmahud vähenenud ning see on tinginud vajaduse töötajaid koondada.

Põhjus peitub Suurbritannia ja Euroopa suhetes ning üle ei saa ka USA presidendi Donald Trumpi administratsiooni kehtestatud impordimaksudest, mille tõttu on Saksamaa tööstused teinud läbi suuremat sorti languse. Ettevõttes töötas möödunud aastal 326 inimest.

Postimees kirjutas augustist, et Saksamaa langus süvendab hirmu kriisi. 

Saksamaa tööstus tegi juunis läbi kümnendi suurima aastase languse, ka eksport kuivas kokku ning majandus läks seepeale teises kvartalis langusesse. Hirm majanduslanguse ees kasvab kogu Euroopas. Saksa tööstustoodang langes juunis 5,2 protsenti, mis on suurim langus peaaegu kümnendi jooksul. Viimati nähti nii suurt toodangu vähenemist aastal 2009, kui Saksamaa alles taastus globaalsele finantskriisile järgnenud majanduslangusest. Saksa eksport vähenes juunis aastavõrdluses lausa kaheksa protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles