Vabatahtlikud jätkavad kadunud Läti kajakisõitja otsinguid (1)

Jaano Martin Ots
Copy
Aigis Auders kajakiga sõitmas.
Aigis Auders kajakiga sõitmas. Foto: Läti politsei Facebooki konto
  • Kolmest läti kajakimatjakast koosnev rühm jõudis reedel siiski Ruhnu kohale

Vabatahtlikud jätkavad Saaremaa rannikul otsinguid, kuid lootus reedel merel kadunuks jäänud Läti kajakisõitja Aigis Audersi elusana leidmiseks on kaduvväike.

Vabatahtlikud otsijad jätkasid täna Saaremaa rannikul otsinguid, lootes leida märke reedel merel kadunuks jäänud Läti kajakisõitjast Aigis Audersist. Läti vabatahtlikud otsivad kadunud meresõitjat Kolka neemel.

58-aastane Auders alustas reede hommikul kell kaheksa isetehtud puidust kajakil teekonda Kolka neemelt Ruhnu saarele, kuid ühendus temaga kadus kolm tundi pärast teele asumist. Lätlasel oli kaasas veekindlas kotis veekindel mobiiltelefon, kuid ühendust sellega ei saadud. Plaanitud ajal Auders Ruhnu ei jõudnud ning tema leidmiseks algatati Läti ja Eesti merevalvekeskuste ühisoperatsioon. 

Vaatamata Liivi lahe kohal otsingule kaasatud päästekopteritele kajakisõitjat ei leitud. Eesti ja Läti merevalvekeskused on aktiivse otsingu lõpetanud, vabatahtlikud jätkavad otsinguid randades. Ruhnu päästekomando liige ja vabatahtlik merepäästja Heiki Kukk ütles, et ka Ruhnu merepäästjad tegid täna pärastlõunal saare rannikule ringi peale, kuid Audersist ega tema varustusest märke ei leidnud. Aktiivseid otsinguid merel enam ei jätkata, sest tõenäosus kadunud meresõitja elusana leidmiseks on olematu. 

Lätlase kaduma jäämise ajal puhus tugev kagutuul, mis võis ta Ruhnust põhja poolt mööda kanda. Audersil oli kaasas kompass, kuid pole teada, et ta oleks kasutanud GPS-navigatsiooniseadet, samuti polnud tal kaasas raadiosaatjat, asukohast teatavat avariipoid ega signaalrakette. Kajakiga külgtuules ja külglaines sõites on ümbermineku oht suur ja kuigi Auders oli kogenud kajakisõitja, võis ta pikal teekonnal väsida ja vea teha. Mis õnnetuse põhjustas, ei ole võimalik meresõitjat ja tema varustust leidmata tuvastada. Otsinguid raskendab Audersi kajaki, riietuse ja päästevesti tume värvus, mida on lainetaval merel raske märgata.

Samal reedesel päeval külastas Ruhnut kolmest läti kajakimatkajast koosnev rühm, mis oli Audersist sõltumatult asunud teele lõuna poolt Roja piirkonnast. Kolm matkajat jätkasid samal päeval teekonda Saaremaa poole ning nende merereis sujus vahejuhtumiteta. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles