Kuidas muuta osakapital eurodesse ilma riigilõivuta?

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Admiral Markets

Õiguspartner.ee juhataja Mihkel Randrüüt annab nõu, kuidas pääseda osaühingu osakapitali eurodesse muutmisel riigilõivude tasumisest.

Detsembri alguse seisuga oli enamikel Eesti ettevõtetel osakapital eurodeks konverteerimata. Alates 1. jaanuarist peab äriregistris muudatuse tegemisteks olema kapital eurodesse arvutatud.

Kuni aasta lõpuni on võimalik seda teha riigilõivuta, uuest aastast tuleb tasuda muudatuse eest juba riigilõivu. Seega - kes soovib vältida riigilõivu maksmist, peab muudatuse vormistama selle aasta sees.

Mida on vaja teha?

Konverteerimise protsess pole keeruline. Tuleb muuta osakapitali suurus eurodes lähima võimaliku suuruseni nõnda, et proportsioonid omanike osade puhul säilivad.

Suurendamisel tuleb vastavas mahus teha samuti täiendav sissemakse. Vajalik on vormistada omanike otsus osakapitali muutmise osas, kus on välja toodud uus osakapitali suurus.

Lisaks tuleb tänastele nõuetele vastavusse viia ettevõtte põhikiri. Selles osas tuleb vaadata, et aastaid tagasi koostatud põhikirjas ei esineks muutusi ka muudes punktides kui osakapitali väljatoomine kroonides.

Antud muudatused tuleb registreerida äriregistris.

Kuidas seda vormistada?

Kui konverteerimine ja dokumentide vormistamine käib endal üle jõu, tasub võtta ühendust spetsialistiga. Enamiku teenusepakkujate puhul tuleb arvestada ajakuluga, mis kaasneb kontori külastamisega, et registreerida muudatused äriregistris ID-kaardi abil.

Advokaadi- ja õigusbürood nõuavad osakapitali eurodesse arvutamise eest vähemalt 100 euro suurust tasu. Väiksemate ettevõtete puhul tasub pöörduda raamatupidamisettevõtete või interneti teel konverteerimislahendusi pakkuvate firmade poole.

Täisinternetipõhiste lahenduste puhul algavad hinnad  18,99 eurot ja toiming on võimalik sooritada ilma kontorit külastamata. Raamatupidamisettevõtete pakkumised algavad 30 eurost.

Parim viis õige teenusepakkuja leidmiseks on teha vastavasisuline otsing internetist ja valida endale sobiv lahendus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles