Hinnatõus pidurdus järsult (1)

BNS
Copy
Toidukorv. Pilt on illustratiivne.
Toidukorv. Pilt on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kui aasta esimeses pooles kiirenes hinnatõus Eestis mais koguni üle kolme protsendi, siis juulis langes see tagasi mõistlikule 2,1 protsendi tasemele. Veel juunis oli see 2,4 protsenti.

Nimelt teatas statistikaamet täna, et tarbijahinnaindeks tõusis tänavu juulis võrreldes eelmise aasta juuliga 2,1 protsenti, hinnaindeksi muutust mõjutasid seejuures enim toit ja riietus. Võrreldes tänavuse aasta juunikuuga langes tarbijahinnaindeks aga 0,1 protsenti.

Kaubad olid 2018. aasta juuliga võrreldes 2 protsenti ja teenused 2,2 protsenti kallimad. Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta juuliga võrreldes langenud 1,1 protsendi võrra ja mittereguleeritavad hinnad tõusnud 3 protsenti.

Möödunud aasta juuliga võrreldes mõjutasid tarbijahinnaindeksit enim toit ja mittealkohoolsed joogid, mis andsid kogutõusust ligi poole. Sellest omakorda poole andis 24 protsenti kallinenud köögivili.

Võrreldes eelmise aasta juuliga olid alkohoolsed joogid 5,7 protsenti odavamad, bensiin 1,7 protsenti ja diislikütus 0,2 protsenti odavam. Toidukaupadest on sama ajaga enim kallinenud kartul 94 protsenti, värske köögivili 20 protsenti ja riis 11 protsenti ning odavnenud kanged piiritusjoogid 10 protsenti.

Juuniga võrreldes mõjutasid tarbijahinnaindeksit enim rõivaste ja jalatsite laialdased hooaja soodusmüügid. Rohkem mõjutasid indeksi muutust veel toit ja mittealkohoolsed joogid: värske köögivili odavnes 11,7 protsenti, kuid puuvili ja kartul kallinesid vastavalt 3,5 ja 20,1 protsenti. Alkohoolsed joogid olid 3 protsenti odavamad.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles