Brüsselist naasev Maive Rute: Eestis on rohkem vabadust (15)

Harry Tuul
, BNS-i ja Postimehe majandustoimetuse juht
Copy
Maive Rute saab peagi Eesti Panga asepresidendiks.
Maive Rute saab peagi Eesti Panga asepresidendiks. Foto: Madis Sinivee

Oktoobrist Eesti Panga asepresidendi ametisse asuv Maive Rute tuleb kodumaale pärast 15 tööaastat Brüsselis ning näeb Eesti elu üllatavalt positiivses valguses. «Minul on väga sügav usk, et hoolimata vahepealsetest tõmbetuultest on Eesti pikas plaanis õigel teel,» ütles ta intervjuus Postimehele. «Meie ühiskondlikud kokkulepped ja normid annavad inimestele suurema vabaduse eneseteostuseks. Meie sotsiaalsed reeglid ei kirjuta nii palju ette kui näiteks Lõuna-Euroopas.» Kui Rute poleks riigiametisse saanud, oleks tema teine valik olnud erasektor, aga seal poleks ta enda sõnul saanud kasutada poliitikate kujundamise kogemust

Kumb otsus sündis enne, kas tulla Eestisse või kandideerida Eesti Panga asepresidendiks?

Otsus tulla Eestisse sündis enne, aga see konkretiseerus tänu sellele, et Eesti Pank kuulutas välja asepresidendi konkursi. Tegelikult oli mul juba viimase aasta jooksul tekkinud plaan tulla Eestisse, aga ma poleks tingimata sel aastal tagasi tulnud. Otsisin ikkagi töökohta, mis pakuks erialast väljakutset ja oleks põnev.

Miks otsustasite just praegu kodumaale tagasi pöörduda?

Esiteks jookseb mul välismaal 15. aasta. Laulupeo juubeliaastal leidsin end mõtlemast mõtteid, et nüüd on saanud korjelendu, kogemusi ja häid ideid välismaal koguda küll ja küll, on aeg mesipuu poole tagasi lennata. Teiseks, mõtlesin, et kui tagasitulekut väga kaugele edasi lükata, võib ka juba vanuse mõttes tekkida takistusi, sest Eesti kultuuris võtavad noored sageli asju eest vedada. Mõtlesin, et ei tasu päris pensioniiga ära oodata, vaid tulla ajal, mil saaks veel uut tööalast karjääri luua.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles