Eesti-Läti aktsiisipalaganis algab järgmine vaatus (7)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Viina hinna anatoomia
Viina hinna anatoomia Foto: Pm

Eesti ja Läti aktsiisikempluses keeratakse uus lehekülg, täna langetavad lõunanaabrid napsumaksu 15 protsenti. Mis sellest kõigest välja tuleb ja kellele see hea on, ei oska aga keegi ütelda.

Sarnaselt Eestiga, kes langetas 1. juulist kange ja lahja alkoholi aktsiisi veerandi võrra, on ka lätlastel aktsiiside vähendamine ajaloos esimene. Eesmärk on pealtnäha lihtne ja loogiline: hoida kiivalt kinni plahvatuslikult kasvanud aktsiisituludest, mis neile tänu Eesti maksutõusudele ja õitsvale piirikaubandusele sülle vajusid. Kolme aastaga on lätlaste aktsiisilaekumine tõusnud üle 50 protsendi.

Nii tunnistaski Läti rahandusministeeriumi kommunikatsiooniosakonna juht Aleksis Jarockis, et vaid paari päevaga seadusesse raiutud maksumuudatuse taga oli soov kompenseerida kaotust, mis tekkis Eesti poole otsusest vähendada juulis lahja ja kange alkoholi aktsiisi veerandi võrra. Kõik edasised sammud – kas aktsiise veel langetada või hoopiski tõsta – sõltuvad tema sõnul sellest, mis mahus jätkub piirilt ostmine, kuidas täitub riigieelarve ja – mis vahest kõige tähtsam – kas riikide peaministrid lepivad kokku ühises pikaajalises aktsiisipoliitikas.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles