Audi endine tegevjuht seisab silmitsi pettusesüüdistusega diisliskandaalis

BNS
Copy
Rupert Stadler.
Rupert Stadler. Foto: FrankHoermann/SVEN SIMON / imago/Sven Simon

Saksa prokuratuur esitas endisele Audi tegevjuhile Rupert Stadlerile seoses firma osalusega diisliskandaalis süüdistuse pettuses.

«Professor Rupert Stadlerit ja veel kolme kaitsealust süüdistatakse pettuses, sertifikaatide võltsimises ja ebaseaduslikus reklaamis,» teatas kolmapäeval Müncheni prokuratuur.

Süüdistused puudutavad enam kui 430 000 Volkswageni, Audi ja Porsche autot, millele paigaldati niinimetatud katkestusseadmed, et näidata emissioonide mahtu tegelikust madalamana.

Diiselautodele paigaldatud tarkvara lubas sõidukitel tuvastada, kui nende peal viidi läbi laboritingimustes teste ja vähendada testide käigus kahjulikke emissioone. Tegelikes sõidutingimustes olid emissioonid oluliselt kõrgemad.

Stadler sai asjast teada «hiljemalt 2015. aasta septembris», kui Volkswagen tunnistas pärast USA uurimist üles 11 miljoni sellise tarkvaraga auto müümise.

Alates sellest ajast jätkas Stadler aga teadlikult mõjutatud Audide müümist, eelkõige Euroopas ja Ühendriikides, ütlesid prokurörid.

Lisaks sellele jätkasid katkestusseadmetega Audi mootoritega autode müüki toona veel ka Porsche ja Volkswagen.

Süüdistus hõlmab 250 712 Audi, 71 577 Volkswageni ja 112 131 Porsche auto müüki.

Seni on juhtum Volkswagenile maksma läinud üle 30 miljardi euro. Suurem osa sellest on trahvid, tagasikutsumised ja hüvitised.

Sarnases pettuses on süüdistatud ka Daimlerit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles