Tööjõurendifirma: firmad koondavad pigem kohaliku kui ukrainlase (12)

Copy
Jüri Kulbin, tööjõurendifirma Hansavet OÜ tegevjuht.
Jüri Kulbin, tööjõurendifirma Hansavet OÜ tegevjuht. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Eesti ühe suurima tööjõurendifirma Hansavesti tegevjuht Jüri Kulbin rääkis, et seaduslikku võõrtööjõudu ei maksa karta. «Ukrainlased aitavad meil töö ära teha ja majandust kasvatada ning lähevad siis koju tagasi, oma pere juurde,» ütles ta.

Viimastel aastatel on tihti arutatud, kas ja kui palju kolmandatest riikidest pärit tööjõudu me Eestisse lubame. Tundlik teema sai uut hoogu juuli keskpaigas, mil siseministeerium tuli välja kavaga, kuidas ebaseadusliku tööjõu sissevoolu ohjeldada. Sel puhul selgitas Kulbin rendiäri telgitaguseid ning rääkis, mida tuleks igasuguste piirangute seadmisel tähele panna.

Kuidas tööjõurendiäri toimib?

Seal, kus on nõudlust, tekib pakkumine. Kui Eesti ettevõte ei suuda siit piisava kvalifikatsiooniga tööjõudu leida, teeme meie seda nende eest ja toome töötajad Lätist ja Ukrainast. Meil on seal pikaajalised äripartnerid ja värbamisspetsialistid, kes vastavalt Eesti firmade vajadustele tööjõudu otsivad. 

Kuidas te sealt õiged inimeselt üles leiate? Võtate ukrainlasel lihtsalt nööbist kinni ja toote siia?

Tööjõu otsimine pole nii lihtne, nagu eemalt võib-olla paistab: et viskad kuulutuse üles ja inimesed on kohal. Kui tood Eestisse vale inimese, kes tööandjale ei sobi, on see kohe kulu. Sa oled teinud kulutused ja ettevõtjal jääb töö tegemata. Mõlemad kaotavad.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles