Raivo Vare: Eestit vaevavad jõuka ühiskonna probleemid (39)

Copy
Raivo Vare saates «Otse Postimehest». saatejuht Jelena Poverina
Raivo Vare saates «Otse Postimehest». saatejuht Jelena Poverina Foto: Joosep Pank

Ettevõtja ja riigitegelane Raivo Vare rääkis intervjuus venekeelsele Postimehele, et siseminister Mart Helme plaanil karmistada lühiajaliselt Eestis töötavate välismaalaste palkamist võivad olla ettearvamatud tagajärjed. Seda enam, et Vare hinnangul vaevavad Eestit aina tõsisemalt jõuka ühiskonna sümptomid, kus lihtsat tööd ei soovita enam teha.

Siseministeerium tuli eelmisel nädalal avalikkuse ette seadusemuudatusega, millega pannakse suurem kohustus ja vastutus ettevõtetele, kes kasutavad lühiajaliselt võõrtööjõudu. Ühe muudatusena peavad alltöövõtjad hakkama kontrollima, kas välismaa tööjõurendiga tegeleval firmal on ette näidata ka reaalne majandustegevus.

Kas toetate siseministeeriumi initsiatiivi suurendada nende alltöövõtjate ja tööandjate vastutust, kes peidavad end alltöövõtjate taha?

Nagu kõigil poliitilistel poliitilistel probleemidel – ja see on peamiselt poliitiline probleem –, võivad lahendused olla halvad ja väga halvad. Idee ise on ju püha – piirata ebaseadusliku raha liikumist ja tagada maksude laekumine. Siiski näib seaduseelnõu praegu toores. Majanduslikku mõtet ei näi olevat lõpuni mõeldud.

Mis teid kõige enam häirib?

Arvestuslikult suureneb maksulaekumine 3,5 miljoni võrra, mis on ju hea. Aga keegi ei arvesta, mis juhtub siis, kui raiuda täna läbi välistööjõu tarnekanalid küllalt paljudele firmadele erinevates valdkondades.

Kommentaarid (39)
Copy
Tagasi üles