Kindlustus: õnnetusi bussides toimub pea iga päev

PM Majandus
Copy
Turvavöö.
Turvavöö. Foto: Elmo Riig / Sakala

​Eilse veoki ja bussi kokkupõrke valguses, milles sai vigastada 26 inimest, tuletab kindlustusfirma ja ka antud bussi kindlustaja Salva Kindlustus meelde turvavööde kinnitamist kõikides sõidukites, kuna õnnetusi liinibussidega toimub tegelikult küllaltki tihti.

Salva Kindlustuse sõidukikindlustuse osakonna juhataja Tõnis Tohver märkis, et eilne õnnetus on väga kahetsusväärne, ning lisas, et kuigi asjaolusid veel ei tea, siis ilmselt oleks saanud nii mõnegi vigastuse ära hoida, kui turvavööd oleksid olnud kinnitatud rohkematel reisijatel – senini pole see paraku veel inimestele harjumuseks saanud.

Tohver selgitas, et Salvas on kindlustatud mitu liinivedudega tegelevat ettevõtet ja et liinibussidega tuleb õnnetusi ette päris tihti. Enamasti juhtub avariisid linnasisestel liinidel. «Selliseid õnnetusi, kus äkkpidurduse või ootamatu manöövri tõttu saab viga üks või kaks inimest, juhtub pidevalt. Õnneks on suuremad õnnetused siiski harvemad,» lausus Tohver. «Viimati oli näiteks juhtum mõne nädala eest Nõmmel, kus sõiduauto Volvo sõitis ette bussile ja mitu inimest sai viga. Kohe meenub ka üks suurem avarii 2018. aasta jaanuarist, kui Tartu maanteel Kose kandis põrkasid kokku veok ja reisijaid vedanud buss.»

Tohver lisas, et linnades on õnnetuste peamiseks põhjuseks hooletud kaasliiklejad, kes sunnivad bussijuhti järsult pidurdama – näiteks vales kohas teed ületav jalakäija või siis autojuht, kes pressib ennast bussi pidurdusmaale ette. 

«Võimalusel turvavöö kinnitamine on parim vahend raskete tagajärgede ennetamiseks, sest õnnetus on paraku alati ootamatu,» nentis Tohver.

Kui kahju on tekitatud sõiduki käitlemise tõttu, siis kaitseb reisijaid kohustuslik liikluskindlustus, selgitas Tohver. «Kohustusliku liikluskindlustuse puhul vastutab kindlustatud sõiduki valdaja reisijale sõidukiga tekitatud kahju eest. Teisisõnu, bussile sõlmitud kindlustus hüvitab kannatanule tekitatud kahju. Lepingu tingimused tulenevad enamjaolt liikluskindlustuse seadusest,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles