Tööandjad: välistööjõuga skeemitamine pole Eesti tööturu suurim probleem

Janno Riispapp
, reporter
Copy
Tööandjate Keskliidu juht Arto Aas.
Tööandjate Keskliidu juht Arto Aas. Foto: Remo Tõnismäe

Tööandjate Keskliidu tegevjuhi, varem riigikogu Reformierakonna fraktsiooni kuulunud Arto Aasa sõnul pole välistööjõuga skeemitamine Eesti tööturu suurim probleem ning valitsus võiks pigem pakkuda lahendusi tööjõukriisi leevendamiseks.

«Tööandjate Keskliit peab ausat ja läbipaistvat tööjõuturgu väga oluliseks. Ka meile ei meeldi maksupettused ja illegaalne tööjõud, mis solgivad vaba konkurentsi. Samas pole välistööjõuga skeemitamine Eestis väga levinud ega siinse tööturu suurim probleem,» kommenteeris Aas Postimehele siseministeeriumi plaani panna võõrtööjõu kasutajaile pööratud tõendamiskohustust.

Esitatud eelnõu vajab Aasa sõnul veel põhjalikumalt mõjude hinnangut, et öelda, kas ja mida ausad Eesti ettevõtjad sellest üldse võidavad.

«Esmapilgul jääb tõesti mulje, et pigem tööandjate halduskoormus ja vastutus hoopis suureneb, kuigi välisspetsialistide siia toomine on niigi juba bürokraatlik ja aeganõudev,» märkis Aas.

Tööandjate Keskliidu tegevjuhi sõnul pikenevad samal ajal riigipoolsed menetluse tähtajad ja suurenevad õigused. «Pigem ootaks, et valitsus pakub lahendusi, kuidas tööjõukriisi leevendada ja mõttetut bürokraatiat nii riigi, tööandjate kui töötajate jaoks vähendada,» lisas ta.

«Eestis on väga tugev töökäte puudus, mis pärsib meie majanduse arengut. Ka pikas perspektiivis nõuab Eesti demograafiline olukord täiendavate töökäte lisandumist. Samasugune vajadus spetsialistide ja talentide järele on kogu Euroopas. Seega peab Eesti käituma targalt, et püsida rahvusvahelises konkurentsis ja olla naabritest atraktiivsem töötamise sihtkoht. Ebamõistlikud regulatsioonid ja piirangud ning ebatolerantne suhtumine teiste riikide töötajatesse pärsib meie ettevõtluse arengut ja vähendab riigi maksutulusid,» rääkis Aas.

Tööandjate Keskliidu tegevjuhi sõnul puudub eelnõul järjekordselt väljatöötamiskavatsus ja arvamusi oodatakse väga lühikese aja jooksul südasuvel. «Hea õigusloome tava rikkumisest on saanud pigem reegel, mitte erand. Lubatud on aga midagi muud,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles