Kiisler: toetusrahadele lae seadmine ei ole õiglane

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Kiisler
Siim Kiisler Foto: Mihkel Maripuu

Regionaalminister Siim Kiisler lausus Brüsselis Euroopa Liidu üldasjade nõukogu istungil, et ühtekuuluvuspoliitika alla käivate toetusfondide mahule lae seadmine 2,5 protsendi juurde SKPst tähendaks vähemarenenud liikmesriikidele uuel perioodil senisest vähem vahendeid.

«Regionaalsed investeeringud peavad uuel programmiperioodil lähtuma iga liikmesriigi vajadustest. Ühtekuuluvuspoliitika rahadele sellise piirmäära kehtestamine on ebaõiglane just nende suhtes, kellel seda abi kõige rohkem vaja on ja sellist lähenemist Eesti ei toeta,» lausus Kiisler.«See tähendaks nii Eestile kui teistele vähemarenenud liikmesriikidele uuel perioodil märkimisväärselt vähem vahendeid.»

Lisaks tegi Euroopa Komisjon kohtumisel liikmesriikidele ettepaneku Euroopa Liidu üleselt kohustada investeerima kindel osa vahendeid valdkondadesse, mis aitavad kaasa liidu majanduskasvustrateegia EL2020 eesmärkide elluviimisele. Kuigi selle ettepanekuga kohtumisel valdavalt nõustuti, leidsid liikmesriigid, et see Euroopa Komisjoni ettepanek ei jäta liikmesriikidele piisavalt paindlikkust rahastada just neile arenguks olulisi tegevusi.

Novembri lõpus Poolas toimunud ministrite mitteametlikul kohtumisel peetud sõnavõtus toetas Eesti Euroopa ühendamise rahastu loomist, kuid avaldas sarnaselt Läti ja Leeduga kahetsust Euroopa Komisjoni lähenemise osas, millega kehtestataks ühtekuuluvuspoliitika vahenditele piirmäär 2,5 protsenti SKPst.

Alates 2012. a jaanuarist jätkuvad arutelud ühtekuuluvuspoliitika tuleviku osas juba Taani eestvedamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles