Euroopa Komisjon: CO2 märkimisväärne vähendamine eeldab uut energiamudelit

Kaur Paves
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Korsten
Korsten Foto: Elmo Riig / Sakala

Euroopa Komisjon kirjeldab äsja avaldatud energiategevuskavas, kuidas vähendada ilma energiatarneid katkestamata ja konkurentsivõimet kahjustamata ELis CO2-heidet üle 80 protsenti.

Selleks, et saavutada 2050. aastaks seatud eesmärk, peab Euroopa energiatootmine olema peaaegu CO2-vaba. Uues tegevuskavas kirjeldatakse mitme eri stsenaariumi analüüsi tulemustele tuginedes tagajärgi, mis kaasnevad CO2-vaba energiasüsteemiga, ning vajalikku poliitikaraamistikku. Selle abil peaks liikmesriikidel olema võimalik teha vajalikke energialiigivalikuid ja tagada erainvesteeringutele püsiv ärikliima eelkõige aastani 2030.

ELi energiavolinik Günther Oettinger märkis: «Ainult uue energiamudeli abiga tagame pikas perspektiivis turvalise, konkurentsivõimelise ja kestliku süsteemi. Nüüd on meil Euroopa raamistik õigete investeeringute tagamiseks vajalike poliitikameetmete jaoks.»

Analüüs põhineb näitlikel stsenaariumidel, mille puhul on ühendatud neli põhilist CO2-heite vähendamise viisi (energiatõhusus, taastuvenergiaallikad, tuumaenergia ning süsinikdioksiidi kogumine ja säilitamine). Ükski neist stsenaariumidest ei pruugi tegelikkuses täielikult rakenduda, kuid need kõik osutavad asjaolule, et tulevaste aastate jaoks on olemas mitu aruka tegutsemise võimalust.

2050. aasta energiategevuskavas on välja toodud mitu tegurit, millel on positiivne mõju mis tahes oludes. Dokumendis kinnitatakse, et energiasüsteemi CO2-heite vähendamine on tehniliselt ja majanduslikult teostatav. Eluliselt tähtsaks peetakse energiatõhusust ning taastuvenergiat ning soovitatakse teha investeeringuid varases etapis, sest siis lähevad need vähem maksma. Samuti rõhutakse sellele, et praegu tehtavad investeeringud sillutavad teed tulevastele soodsamatele hindadele. 

Tegevuskavaga soovitakse saavutada 2050. aastaks CO2-heite vähendamisegaga seotud eesmärgid, suurendades samal ajal Euroopa konkurentsivõimet ja varustuskindlust. Liikmesriigid kavandavad juba praegu oma tulevast energiapoliitikat, kuid jõud on vaja ühendada, et koordineerida jõupingutusi üldisemas raamistikus. Pärast tegevuskava käivitatakse järgmistel aastatel poliitikaalgatused konkreetsetes energiapoliitikavaldkondades. Alustuseks tehakse järgmisel aastal ettepanekud siseturu, taastuvenergia ja tuumaohutuse küsimuses.

Euroopa Liit avaldas 2011. aasta märtsis CO2-heite vähendamise üldise tegevuskava, mis hõlmab kogu majandust. Analüüsimisele võeti kõik sektorid – energiatootmine, transport, elamumajandus, tööstus ja põllumajandus. Komisjon on ka välja töötanud sektoripõhised tegevuskavad, millest viimane ongi kogu energeetikasektorile keskenduv 2050. aasta energiategevuskava.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles