Maailma suurim teemandikaevandus suletakse

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
12,76  karaati kaaluv roosa teemant, mis leiti Argyle kaevandusest 2012. aastal.
12,76 karaati kaaluv roosa teemant, mis leiti Argyle kaevandusest 2012. aastal. Foto: RIO TINTO / AFP/Scanpix

Kaevanduskompanii Rio Tinto sulgeb Lääne-Austraalias asuva teemandikaevanduse Argyle, mis on maailma suurim teemanditoodangu mahu järgi, aga ka kuulus kõige kallimate, roosade teemantide poolest.

90 protsenti roosadest teemantidest on kaevandatud Argyle’i kaevandusest, aga nende osakaal moodustab vaid 0,01 protsenti kaevanduse kogutoodangust. Kogu ülejäänud toodangu moodustavad madalakvaliteedilised värvitud teemandid.

Rio vase- ja teemandikaevandamisüksuse juht Arnaud Soirat ütles Bloombergile, et kaevanduse sulgemine on planeeritud järgmise aasta lõppu, kui majanduslikult tasuvad varud on lõppenud.

«Seal on veel veidi varusid, mis läheb turule,» sõnas Soirat reedel antud intervjuus uudisteagentuurile. «2020. aasta  lõpus lõpetame tootmise ja alustame kaevanduse ennistamist,» lisas ta.

Nagu öeldud, on Argyle maailma suurim teemandikaevandus toodangumahu järgi. Kaks kolmandikku toodangust moodustavad väikesed madalakvaliteedilised kivid. Kaevanduse toodangu keskmine hind on 15 kuni 25 dollarit karaat (üks karaat on 0,2 grammi – T.O.) võrrelduna kunagise teemandimonopoli De Beers toodanguga, mille keskmine hind oli eelmisel aastal 171 dollarit karaat.

Kaevanduse sulgemine võib tuua kaasa teemantide hinna tõusu, mis alates 2011. aastast on hakanud langema.

Venemaa teemandikaevanduskompanii Alrosa, mis on maailma suurim teemantide väärtuse järgi, hinnangul kaob 2023. aastaks 21 miljonit karaati, sellest 14 miljonit Argyle’st. Vahe nõudluse ja pakkumise vahel võib selleks ajaks ulatuda 11 ja 35 miljoni karaadini.

Eriti suur mõju avaldab kaevanduse sulgemine roosade teemantide hinnale.

«Kujutage ette nõudluse ja pakkumise reegli rakendumist ja te võite arvata kuidas see mõjub nendele väga haruldastele, roosadel, punastele, sinistele ja purpurpunastele teemantidele,» selgitas Soirat. Roosade teemantide hind on juba kerkinud viimase kümne aastaga neljakordseks.

Argyle teemandileiukoht avastati 1979. aastal ning kaevandus avati 1983. aastal. Kaevanduse keskmine toodang on olnud kaheksa miljonit karaati (1600 kg)  aastas. Maksimaalse toodangumahu saavutas leiukoht 1994, mil toodangu maht ulatus 42 miljoni karaadini (8 400 kiloni). Alates 1983. aastast on Argyle’is kaevandatud kokku 750 miljonit karaati (150 tonni) lihvimata teemante.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles