Eesti teise pensionisamba reform teeb IMFi murelikuks (29)

PM Majandus
Copy
Pension.
Pension. Foto: Panthermedia, Andriy Popov

Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) esindajaid teeb murelikuks valitsuskoalitsiooni plaan reformida teist pensionisammast, kuna see suurendaks veelgi tulevaste põlvkondade koormust.

Kuigi reformi üks põhjus on pensionisüsteemi väike tulusus, tähendaks see ikkagi, et isegi see minimaalne tulusus võetakse ära ka inimestelt, kes kuuluvad määratud sissemaksetega pensioniskeemi alla, märgib mai lõpus Eestit väisanud IMFi delegatsioon oma avalduses.

Avalduses tõdetakse, et kuigi teine pensionisammas on põhimõtteliselt küll eraskeem, on sel riigieelarvele selge mõju. «Lisaks võivad mõned neist inimestest, kes teisest pensionisambast loobuvad, tulevikus vajada riigi abi, sest esimese pensionisamba säästud ei pruugi olla piisavalt suured.»

Arvestades seda, et Eesti rahvastik vananeb, suurendaks praegusel kujul kavandatav reform veelgi tulevaste põlvkondade koormust, kuna laseb inimestel pensioniks kogutud sääste vähendada.

IMFi esindajad panevad valitsuskoalitsioonile südamele, et kui kavandatavad meetmed ellu viiakse, võivad need endaga kaasa tuua nii lühema- kui ka pikemaajalisi eelarveriske, vähendada tulevaste pensionäride väljamakseid ning teise pensionisamba skeemi tähtsust kahandada või selle üldse likvideerida.

Säästetud raha väljavõtmine võib praegust tarbimist elavdada ning suurendada lähiajal nii tulusid kui ka majandusaktiivsust, kuid pikema aja jooksul vähendada väljamaksvat pensioni. Pensioniskeemide juhtide roll võib muutuda majanduslikult jätkusuutmatuks, kuna skeemides osaleks tunduvalt vähem inimesi, märgib IMF.

Samuti võib teise pensionisamba skeemi asendamine isiklike pensionikontodega tekitada inimestele investeerimisriske, sealhulgas suuremaid kulusid ja halvendada nõnda nende heaolu.

Postimehele teadaolevalt tutvustati mai lõpus mitmele osalisele teise pensionisamba remondi plaani, mille kohaselt on kavas mitu suurt muutust ning nendega on tuli takus.

Laias laastus on kavas neli suurt muudatust.

  • Valitsus soovib anda inimestele võimaluse oma tulevased maksed teise sambasse peatada.
  • Plaanis on kaotada kohustus kogutud raha kasutamiseks sõlmida kindlustusleping ning lubada teise samba raha kasutamist ka enne pensioniea saabumist töövõimetuse korral.
  • Valitsus kavatseb lubada inimestel juba kogunenud raha välja võtta, makstes aga ära kõrgendatud määraga tulumaksu. Küll pole veel selge, kas välja saaks võtta ainult enda sissemakstud osa ja sotsiaalmaksu osa tagasi esimesse sambasse suunata või kogu raha.
  • Kavas on lubada edaspidi teise samba raha hoida ka investeerimiskontol ehk siis ise oma pensionivara eest vastutada.

Konkreetsed seadusemuudatuse ettepanekud plaanitakse riigikokku saata septembris ning seal veel enne aasta lõppu muudatused heaks kiita.

Kommentaarid (29)
Copy
Tagasi üles