Eesti Konjunktuuriinstituudi (EKI) toidukorv kallines teises kvartalis aastavõrdluses 2,4 protsenti ehk 1,82 euro võrra 78,05 euroni, võrreldes selle aasta esimese kvartaliga kallinesid toidukulud 2,5 protsenti ehk 1,94 eurot.
Eesti inimeste toidukorv on kallim kui eales varem (4)
EKI hinnangul jääb tänavu kolmandas kvartalis toidukorvi kallinemine ühe protsendi piiresse, selgub EKI värskest konjunktuuriuuringust.
Piimasaadused kallinesid juunis aastavõrdluses 1,3 protsenti ja neile kulub neljaliikmelisel perel nädalas 17,95 eurot. Juust kallines aastaga 2,8 protsenti, piim-keefir 2,2 protsenti, kohupiim 1,9 protsenti ja koor 0,3 protsenti. Või odavnes aastavõrdluses 0,5 protsenti.
Lihasaaduste maksumus ostukorvis oli juunis mullusega võrreldes 3,5 protsenti suurem ehk 21,3 eurot. Liha kallines 4,5 protsenti, hakkliha 3,9 protsenti, suitsulihatooted 3,5 protsenti ja keeduvorst 0,2 protsenti.
Kulutused aiasaaduste ostmisele suurenesid aastaga 4,3 protsenti 8,67 euroni nädalas. Juurvilja ostukulud pere nädala toidukorvis olid 89,8 protsenti ja kartuli ostukulud 27,3 protsenti suuremad kui mullu juunis. Õunte maksumus oli aga 44,9 protsenti aastatagusest väiksem.
Teraviljasaaduste ostukulud toidukorvis suurenesid aastavõrdluses 6,9 protsendi võrra 10,54 euroni nädalas.
Kulutused kalale vähenesid aastaga 5 protsenti 2,87 eurole, kanamunade ostukulud vähenesid 7,5 protsenti 1,72 eurole nädalas.
Kondiitritoodete hind tõusis aastaga 2,7 protsenti ja limonaadi hind 0,9 protsenti. Suhkru ostukulud olid 7,5 protsenti, margariinil 3,8 protsenti ja kohvil 2,9 protsenti väiksemad kui aasta tagasi, tee hind püsis mullusel tasemel.