Taani prokuratuur otsis läbi Nordea panga Taani kontorid

Copy
Bill Browderi süüdistuse kohaselt liikusid Nordea pangast läbi rahapesumiljonid, ent panga töötajad ei iitsatanudki toimuvast.
Bill Browderi süüdistuse kohaselt liikusid Nordea pangast läbi rahapesumiljonid, ent panga töötajad ei iitsatanudki toimuvast. Foto: Erik Prozes

Põhjamaade suurim pank Nordea kinnitas, et Taani prokurörid otsisid eelmisel kolmapäeval läbi panga kontorid Taanis osana rahapesu-uurimisest.

Asjast esimesena kirjutanud Taani ärileht Borsen ütles, et raskete majandus- ja rahvusvaheliste kuritegudega tegelev prokuratuuri haru arestis füüsilisi ja digitaalseid materjale 12. juunil.

Pank kinnitas haarangut avalduses AFP-le. Panga sõnul otsiti kontorid läbi osana uurimisest, mille keskmes on «rahapesuvastaste protseduuride järgimine» Nordea rahvusvahelise äri osakonnas. See vastutab Põhjamaade-väliste klientide eest.

«Teeme täielikku koostööd prokuratuuriga tagamaks, et nad saavad ligi kogu asjassepuutuvale infole,» ütles Nordea Taani haru juht Frank Vang-Jensen.

Pank ütles, et 2014. aastal, kui ta suunas oma tegevusi Põhjamaade poole ja Baltimaadest eemale, siis hindas ta oma rahvusvahelise haru kliente ning «lasi minna klientidel, kes meie nõuetele ei vastanud.»

Taani finantsjärelevalve amet esitas seejärel Nordeale 2016. aastal rahapesukaebuse.

Eelmise aasta oktoobris sai Nordea vastu esitatud kaebuse ka Rootsi finantskuritegude üksus. Hiljem samal kuul viis Nordea oma Rootsi peakorteri Soome.

Nordea on rahapesu-uurimistega seotud võimalike kulude katteks kõrvale pannud 95 miljonit eurot.

Uurimine käib ajal, mil Taani suurim laenuandja Danske Bank on mitmes riigis mitme kuriteojuurdluse keskmes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles