Mullu toodeti rekordilised 1,1 miljonit tonni põlevkiviõli

BNS
Copy
Põlevkivi kaevandamine Estonia kaevanduses.
Põlevkivi kaevandamine Estonia kaevanduses. Foto: Matti Kämärä

Eelmisel aastal toodeti rekordilised 1,1 miljonit tonni põlevkiviõli ning põlevkivi kaevandati pea 16 miljonit tonni, selgub põlevkivitööstuse aastaraamatust.

Põlevkivisektor pakkus mullu tööd 7303 inimesele. Panus riigikassasse suurenes 17 protsenti ja ulatus 122 miljoni euroni, selgub aastaraamatust.

Põlevkiviettevõtted suunasid innovatsiooni ja uutesse tehnoloogiatesse ligi 116 miljonit eurot ning otsesed ja kaudsed keskkonnainvesteeringud olid ligi 55 miljonit eurot.

«Põlevkiviõli toodeti 2018. aastal rekordilised 1,1 miljonit tonni. Toodame Eestis vedelkütuseid rohkem kui tarbime ehk oleme selles vallas netoeksportijad,» ütles Eesti Energia juhatuse esimees Hando Sutter pressiteate vahendusel.

«Õlitootmise heast perspektiivist tulenevalt tegeleme täna uue õlitehase eelprojekteerimisega,» lisas ta. Tema sõnul on Eesti Energia valmis aasta lõpus tegema investeerimisotsuse põlevkiviõli tootmise suurendamiseks.

«Põlevkivisektori jätkusuutliku arengu tagab suurem sektoriülene koostöö. Esimese samm selles suunas on idee ühise rafineerimistehase rajamisest põlevkiviõlist puhtama kütuse tootmiseks. Selle teostamine on täna reaalsem kui kunagi varem,» ütles Sutter.

Kiviõli Keemiatööstuse juhatuse esimehe Priit Orumaa hinnangul on Eesti põlevkivisektori arengu üheks eelduseks innovatsioon. «Meil on seni kasutama potentsiaal kütuste ja erinevate muude materjalide koospürolüüs vedelkütuste tootmiseks. Võimalused selle arendamiseks on põlevkivitööstusel olemas,» lisas ta.

Innoveerimiseks on ettevõtted teinud koostööd teadlastega. Ülikoolide teaduslaborites arendati tehnoloogiaid ja uuriti tööstuses tekkivate kõrvalsaaduste kasutusvõimalusi.

«Olulised suunad teaduses on süsiniku püüdmise ja kasutamise uurimine ning põlevkiviõli kvaliteedi tõstmine,» märkis Tallinna Tehnikaülikooli (TalTech) Virumaa kolledži Põlevkivi Kompetentsikeskuse juhataja Kalle Pirk, kelle sõnul kinnitavad viimaste aastate suurprojektid, et sektori teadustegevus on heal tasemel.

Eesti põlevkivitööstuse aastaraamatut annavad viiendat aastat välja TalTechi Virumaa kolledži Põlevkivi Kompetentsikeskus, Eesti Energia, Viru Keemia Grupp ja Kiviõli Keemiatööstus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles