Venemaalased loodavad riiklikule pensionile

Ainar Ruussaar
, erikorrespondent
Copy
Venemaa statistikaameti andmetel ei suuda ligi pooled vene perekonnad lubada endale midagi peale toidu ja riiete. Samal ajal ennustavad majanduseksperdid, et elanike sissetulekud jätkavad kahanemist.
Venemaa statistikaameti andmetel ei suuda ligi pooled vene perekonnad lubada endale midagi peale toidu ja riiete. Samal ajal ennustavad majanduseksperdid, et elanike sissetulekud jätkavad kahanemist. Foto: OLGA MALTSEVA / AFP / Scanpix

Üle poole Venemaa elanikest loodab riiklikule pensionile ning vähem kui kümnendik usub, et saab vanaduspõlves leevendust pensionifondidesse kogutud rahast, selgub sõltumatu Levada-keskuse neljapäeval avaldatud uuringust.

66 protsenti venemaalastest loodab riiklikule pensionile ja vaid seitse protsenti mitteriiklikesse fondidesse kogutud sammastele. 24 protsenti loodab pensionilisa teenida tööl käies, 15 protsenti usub, et nad saavad leevendust oma aiamaal kasvatatud saadustest. 11 protsenti arvavad, et pensionipõlves aitavad neil toime tulla lapsed ja teised pereliikmed.

Riiklikule pensionile loodavad kõige enam 45-aastased ja vanemad inimesed, neid oli uuringu kohaselt 78 protsenti.

63 protsenti vastanutest ütlesid, et ei soovi riikliku pensioni kõrval fondidesse raha koguda. Üheksa protsendi sõnul võiksid nad igakuisest sissetulekust pensionifondidesse suunata 1–2 protsenti ja kümne protsendi sõnul võiks see summa olla 3–5 protsenti sissetulekust.

Kokku on valmis mitteriiklikesse pensionifondidesse panustama 29 protsenti küsitletutest, neist 40 protsenti olid 18–24-aastased.

55 protsenti ütlesid, et pooldavad ainult sellist süsteemi, kus tööandja maksab töötaja palgalt seadusega ette nähtud summa riiklikusse pensionifondi. 39 protsenti märkisid, et inimene võiks valida, kas kogub pensionisammastesse ise või laseb seda teha tööandjal.

Levada tegi uuringu 24.–29. mail ja küsitles 1616 inimest Venemaa kõigist piirkondadest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles