Huawei hakkab rajama Venemaa 5G võrke (1)

Rait Piir
, reporter
Copy
Huawei nõukogu aseesimees Guo Ping surub kätt Venemaa mobiilioperaatori MTS juhiga Alexei Kornyaga. Taustal on Hiina president Xi Jinping ja Venemaa president Vladimir Putin.
Huawei nõukogu aseesimees Guo Ping surub kätt Venemaa mobiilioperaatori MTS juhiga Alexei Kornyaga. Taustal on Hiina president Xi Jinping ja Venemaa president Vladimir Putin. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP

Ülemaailmse kriitikatule alla sattunud Hiina telekomihiid Huawei sõlmis 5G tehnoloogiate arendamise lepingu Vene telekomi ettevõtettega MTS.

Kaks ettevõtet hakkavad alates järgmisest aastast koos arendama Venemaa 5G võrke. Leping sõlmiti Hiina president Xi Jinpingi kolmepäevase visiidi alguses Venemaale, mille käigus kohtub ta president Vladimir Putiniga. Leping sõlmiti ajal, mil enamus Lääne riike on USA juhtimisel lõpetanud Huaweiga turvakaalutlustel koostöö.

Venemaa telekomiettevõte MTS teatas, et esimene 5G pilootprojekt võib startida juba selle aasta lõpus või järgmise aasta alguses. Huawei jaoks on tegu tõenäoliselt majandusliku kergendusega ajal, mil nad kaotavad telekomisektoris üha kiiremini kliente.

Huawei on sattunud USA ja Hiina globaalse võimuvõitluse vahele, mis algas kaubanduskonfliktist, kuid keerleb nüüd paljuski hoopis tehnoloogiasektori ja intellektuaalse vara ümber. Huawei on maailma suurim telekomiseadmete valmistaja, kuid USA on hakanud liitlasriikide seas tegema aktiivset lobitööd, hoiatades, et Hiina luureorganid võivad kasutada Huawei seadmeid spionaažiks ja isegi šabotaažiks.

Huawei on kõik USA süüdistused tagasi lükanud. Sellegi poolest on riigid nagu Austraalia ja Uus-Meremaa keelanud Huaweil osalemast 5G riigihangetel. USA on keelanud oma ettevõtetel Huaweiga äri tegemise, kui neil puudub selleks spetsiaalne luba. Keeld on hakanud tõsiselt haiget tegema Huawei mobiiliärile, mis võib kaotada ligipääsu Google'i valmistatud Androidi operatsioonisüsteemile.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles