Danske jätab suurema osa laenudest müümata

BNS
Copy
Danske Banki Eesti filiaal Narva maanteel.
Danske Banki Eesti filiaal Narva maanteel. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Danske Banki kinnitusel ei müüda riskantset Eesti ettevõtete laenuportfelli, äriklientide laenude teenindamise mudel selgub suve jooksul.

Esmaspäeval eraklientide laenuportfelli LHV Pangale müümisest teatanud Danske Bank ei müü juriidiliste isikute laenuportfelli, mille maht oli aasta alguse seisuga 549 miljonit eurot.

«Ettevõtete laene teenindatakse ka edaspidi Danske Bankis. Danske Bank töötab välja laenude teenindamise mudelit, et võimalikult vähe häirida äriklientide teenindamist.  Tulevase äriklientide laenude teenindamise mudeli täpsemad üksikasjad selguvad suve jooksul,» ütles panga Eesti filiaali turundus- ja kommunikatsioonidirektor Anneli Rõuk BNS-ile.

See tähendab, et Danske laseb Eesti ettevõtete laenuportfelli kooskõlas finantsinspektsiooni ettekirjutusega nii-öelda runoffi ehk lepingud saavad tähtaja lõpuni täidetud.

LHV teatas esmaspäeval, et ostab eeldatavalt 410 miljoni euroga Danske Banki Eesti filiaali eraklientide portfelli, mille maht on ligi 470 miljonit eurot ja millest 97 protsenti moodustavad 10 800 kliendi eluasemelaenud.

Likvideerimisele mineva Danske Banki Eesti filiaali varade maht oli aasta alguse seisuga 1,2 miljardit eurot.

Enamuse Danske varadest aasta alguse seisuga moodustasid väljastatud laenud, mille portfelli maht ulatub 1,06 miljardi euroni, mis moodustab Eesti turuosast 5,45 protsenti. Sellest 501 miljonit eurot on eraisikute laenud ning 549 miljonit eurot juriidilistele isikutele antud laenud, selgub finantsinspektsiooni andmetest.

Finantsinspektsiooni (FI) juhatus tegi veebruaris Danske Bankile ettekirjutuse, millega keelas panga filiaali tegevuse Eestis.

Pank peab enda tegevuse Eestis lõpetama kaheksa kuu jooksul alates ettekirjutuse tegemisest, arvestades seejuures filiaali praeguste klientide huve.

Danske Banki Eesti filiaali klientide jaoks hetkel midagi ei muutu, kõik kliendilepingud kehtivad edasi. Kliendisuhete ümberkorraldamine toimub järk-järgult kaheksa kuu jooksul. Pank tagastab klientidele täies mahus kõik hoiused. Samas ei või pank sundida seniseid laenukliente laene pangale ennetähtaegselt tagasi maksma või laenulepinguid üles öelda ainult ettekirjutuse ettekäändel.

Aastatel 2007-2015 on Danske Banki Eesti filiaali kaudu toimunud tehinguid 200 miljardi euro eest ning paljusid nendest tehingutest peetakse praegusel hetkel kahtlasteks.

Skandaali tõttu astus ametist tagasi Danske Banki juht Thomas Borgen ning mitmel pool Euroopas Liidus on võetud suurema tähelepanu alla finantssektorit puudutavad reeglid ja kontrollmehhanismid.

Danske on rahapesuskandaali tõttu uurimise all Taanis, Eestis, Prantsusmaal, Saksamaal, Ühendkuningriigis ja Ameerika Ühendriikides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles