Läti ei taha eelisest loobuda ja plaanib samuti alkoholiaktsiisi langetada (16)

BNS
Copy
Alko1000 kauplus Valka piiripunktis.
Alko1000 kauplus Valka piiripunktis. Foto: Mihkel Maripuu

Tulenevalt Eesti valitsuse otsusest alkoholiaktsiisi langetada plaanib sama teha ka Läti valitsus. Samuti tuleb sarnaseid märke Soomest. See võib tähendada, et eestlaste aktsiisikärbe ei pruugi mingit tulemust anda. 

Läti läheb kaasa Eesti otsusega langetada alkoholiaktsiisi ning on järgmiseks nädalaks kokku kutsunud vastava töörühma kohtumise, ütles Läti rahandusminister Jānis Reirs BNSile.

«On oluline säilitada konkurentsivõime regionaaltasandil, mistõttu ma ei näe suuri probleeme alkoholiaktsiisi langetamisel,» ütles Reirs, lisades, et täpset langetuse protsenti pole veel teada.

Ta lisas ka, et aktsiisilangetus võib sündida juba käesoleval aastal, kuid see oleneb, kui kiiresti valitsus ja koalitsioonipartnerid kokkuleppele jõuavad.

Soome tootjad tahavad reageerimist

Soome toidukaupade liit ja alkoholitootjad leiavad, et Eesti plaanile langetada piirikaubanduse ohjeldamiseks lahja ja kange alkoholi aktsiisimäära 25 protsenti, tuleb viivitamatult reageerida.

Soome toidukaupade liidu esindaja Kari Luoto sõnul on vastasel juhul oht, et Eestist sissetoodava alkoholi osa suureneb ning Soome kaotab oma alkoholi maksutulu.

Soome tervise- ja heaolu ameti spetsialisti Thomas Karlssoni sõnul on seevastu soomlaste Eestist toodavad alkoholikogused viimastel aastatel vähenenud, mistõttu tuleks enne konkreetsete sammude astumist Soomes hinnata Eesti alkoholipoliitikast tulenevat mõju.

Soome õlle- ja karastusjoogitööstuse liit on samuti seisukohal, et kui Soome tahab, et aktsiisitulu jääks Soome, siis ei saa Eesti vastavaid samme tähelepanuta jätta.

Kibekiire töö: aktsiiside kukutamise eelnõu läks juba riigikokku

Samal ajal võttis Eesti parlament täna ette valitsuse eelnõu, millega langetatakse lahja ja kange alkoholi aktsiisi 25 protsenti, eesmärgiga ohjeldada piirikaubandust.

Alkoholi aktsiisimäärade langetamise eesmärk on anda võimalus ettevõtjatele vähendada alkoholi hindasid aktsiisimäära vähendamise arvelt, et ohjeldada 2015. aastast hoogustunud alkoholi piirikaubandust Läti suunalt, selgub eelnõu seletuskirjast.

Alkoholi odavnemise tulemusena võivad väheneda alkoholi Lätist soetamise kogused ja kasvada Eestist, sealhulgas põhjapiiril ostetud alkoholi kogused. Seadusemuudatusel väheneb õlle aktsiisierinevus Lätiga oluliselt, viinaga muutub see lausa minimaalseks.

Eelnõu koostajad loodavad, et aktsiisimäärade vähendamise tulemusena tekib alkoholitootjatel ja importijatel võimalus langetada hindu, et mõjutada tarbijat Läti asemel Eestist alkoholi ostma. Aktsiisilangetuse tulemusena alkoholi hinnaerinevus võrreldes Lätiga väheneb ning võrreldes Soomega kasvab.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles