Eesti Pank pakub pankadele soodsat raha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha.
Raha. Foto: Kristjan Teedema

Eesti Pank pakub siin tegutsevatele pankadele rahapoliitilist laenu 1-protsendilise intressiga, mis peaks looma head eeldused ettevõtete ja majapidamiste rahastamiseks.

Eelmisel nädalal otsustas Euroopa Keskpank alandada peamist rahapoliitilist intressimäära 1 protsendini, sama suure protsendiga saavad laenu ka Eestis tegutsevad pangad. Seepärast pole Eesti Panga presidendi Andres Lipstoki sõnul tõsi, et head ideed võiksid rahapuudusest teokstegemata jääda.

«Likviidsuspuhvrit on loodud, pankadel on võimalus positiivselt sekkuda, kui see tahe on olemas. Eesti Pank pakub siin tegutsevatele pankadele rahapoliitilist laenu intressimääraga 1 protsent ja ka see pakkumine on piiramatu. Kui keegi räägib, et ei saa finantseerida, et ei ole võimalik toetada, siis see ei ole tõsi, tulge Eesti Panka,» rääkis Lipstok.

Eestis tegutsevate pankade piisavad kapitalivarud ning paranenud hoiuste ja laenude suhe loovad hea aluse ettevõtete ja majapidamiste rahastamiseks ning ettevõtete investeerimisvõimaluste kasutamiseks.

«Soovitan Eest ettevõtjatel julgemini äri teha, Eesti Pank on võimeline nende äri toetama. Täna on väga oluline see, et rahapuudus ei segaks äri ajamist. Kui Eesti ettevõtjatel on ideid ja turgu, siis Eesti Pank tagab selle,» nentis Lipstok.

Laenutagasimaksetest ja hoiusemahu kasvust tulenevad rahavood on panga kinnitusel piisavad, et toetada praegusest märgatavalt suuremat laenukäivet. Samas võivad ettevõtted ja eraisikud lükata väliskeskkonnast lähtuva ebakindluse tõttu oma laenusoove edasi, mistõttu laenuportfell kahaneb prognoosi kohaselt ka 2012. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles