97 protsenti Jaapani üliõpilastest leiavad peale lõpetamist töö

Rait Piir
, reporter
Copy
Kutsekooli lõpetajad tööotsijate kihutuskõnel Tokyos.
Kutsekooli lõpetajad tööotsijate kihutuskõnel Tokyos. Foto: Nicolas Datiche/SIPA / Nicolas Datiche/SIPA

Jaapani valitsus avaldas reedel raporti, mille järgi leidsid 97,6 protsenti sellel kevadel ülikooli lõpetanud tudengitest (kes otsisid tööd) omale töökoha. Äärmiselt kiireti kahaneva elanikkonnaga vananev Jaapan seisab silmitsi tõsise tööjõupuudusega, sest immigrante saareriik ei taha.

Tööd otsivate lõpetajate arv tõusis 0,7 protsenti rekordilise 76 protsendini kõigist lõpetajatest. Kõigist lõpetanud tööotsijatest jäid palkamata umbes 10 700 lõpetajat, mis on samuti rekordiliselt madal tulemus. Enamus Jaapani ettevõtteid palkavad uusi töötajaid ainult ühe korra aastas ning võtavad uued töötajad otse koolipingist.

Tööhõive on samuti üle kogu riigi väga kõrge, kuigi see langes natukene võrreldes varasema aastaga. Kanto regiooni (Tokyo piirkond, kus elab kõige rohkem inimesi) tööhõive on 98,1 protsenti, mis on võrreldes mullusega 0,4-protsendine langus.

Haridusministeeriumi poolt koostatud eraldi uuring näitab, et keskkooli lõpetajate tööle palkamine tõusis märtsis 0,1 protsenti 98,2 protsendini. Tegu on aegade teisena kõige kõrgema tulemusega. Rekordiliselt palgati keskkooli lõpetanud tööotsijaid 1990-ndal aastal, mil Jaapani majandusmull oli saavutanud oma lae. Toona oli see number 98,3 protsenti.

Jaapani ettevõtete föderatsiooni sõnul on tööjõu nappus loonud olukorra, mille käigus hakkavad paljud firmad hülgama traditsiooni palgata üliõpilasi ainult korra aastas oktoobris, et nad saaks alustada uue äriaasta alguses aprillis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles