Ränioru riskikapitalistid asutavad uue börsi

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Uue börsi üks asutaja Marc Andreessen.
Uue börsi üks asutaja Marc Andreessen. Foto: PHIL McCARTEN / REUTERS/Scanpix

USA väärtpaberikomisjon andis möödunud nädalala loa uue börsi, nimega Long-Term Stock Exchange (LTSE), mida kutsutakse ka Silicon Valley ehk Ränioru börsi asutamiseks. LTSE usub, et esimesed aktsiad noteeritakse uuel börsil veel sel aastal.

Tegemist on üle kümne aasta esimese börsiga Californias. Eelmine USA suurimas osariigis asuv börs, Pacific Stock Exchange, neelati New Yorgi börsi (NYSE) poolt alla 2006. aastal.

Börsi asutamise taga on terve rida tuntud riskikapitaliste eesotsas Marc Andreesseni ja Eric Riesiga.

Marc Andreessen sai tuntuks omaaegse veebibrauserifirma Netscape kaasasutajana. Kümme aastat tagasi asutas ta koos investor Ben Horowitziga riskikapitalifirma Andreessen Horowitz, kes oli kolm aastat tagasi ka TransferWise üks rahastajatest.

Eric Ries on rohkem tuntud lisaks ettevõtjale ka kui blogija ning mitme idufirmade ettevõtlust käsitleva raamatu autor.

Uue börsi algatajaks ongi Ries, kes tuli ideega välja juba 2011. aastal ning kellel on ka märkimisväärne osalus börsi asutanud valdusfirmas ning kes aitas seda rahastada, teatas telekanal CNBC.

Uue börsi loojad kurdavad, et praegu tegutsevatel börsidel noteeritud ettevõtted keskenduvad liigselt lühiajalisele kasumile (siit ka alternatiivse börsi nimi, mis tähendab pikaajalist börsi). 2017. aastal avaldatud raportist selgus, viis aastat pärast börsil noteerimist langes ettevõtete patentide 40 protsenti.

Uus börs kavatseb aga kehtestada spetsiaalsed reeglid, mis ergutavad ettevõtteid keskenduma mitte niivõrd kvartaliaruannetele vaid pikaajalistele eesmärkidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles