Valitsus kinnitas Portugali finantsabi programmi muudatused

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Valitsuse pressitalitus teatas, et valitsus kinnitas erakorralisel istungil Eesti seisukohad Portugali finantsabi programmi teise ülevaatuse ja sellega seotud programmi tingimuste muudatuste kohta.

Programmis on sätestatud need majanduspoliitilised tingimused ja reformid, mida Portugal peab täitma, et riigile oleks võimalik teha kokkulepitud väljamakseid. Prognoositavalt makstakse jaanuaris Portugalile Euroopa Liidu (EFSF ja EFSM kokku) poolt 5,3 miljardit eurot ja IMFi poolt 2,8 miljardit eurot. Eesti osaleb EFSF poolt Portugalile tehtava makse garanteerimises esmakordselt ja selle suurus selgub kui Euroopa Komisjon on otsustanud EFSMi (EL eelarve tagatisel antav laenuosa) osamakse.

Vastavalt valitsuse kinnitatud seisukohtadele Eesti toetab muudatuste sisseviimist Portugali majandusprogrammi. Portugalil tuleb hoolikalt jälgida lubatud struktuurireformide elluviimist, mis aitavad tõsta konkurentsivõimet. Arvestades ebakindlust majanduses ja finantsturgudel tuleb võtta tugevamaid meetmeid fiskaalkonsolideerimisel. Samuti tuleb tegeleda pankade kapitalibaasi tugevdamisega. Programmis seatud tingimused tuleb rangelt täita, et vältida programmi lisafinantseerimisvajaduse tekkimist.

Valitsus arutas küsimust erakorraliselt, sest selle menetlus Euroopa Liidus on kiireloomuline.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles