GRAAFIK: Rootsi kroon kukkus 10 aasta madalaimale tasemele

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Rootsi kroonid
Rootsi kroonid Foto: TT NEWS AGENCY / REUTERS/Scanpix

Juba mitu aastat langustrendis olnud Rootsi krooni kurss langes eile kümne aasta madalaiamale tasemele, sest investorid on mures globaalse kaubandussõja aktiviseerumise üle ning viimased makromajandusnäitajad viitavad, et sealne majandus on aeglustumas.

Swedbanki valuutaturgude peaanalüütik Anders Eklof ütles Financial Timesile, et Rootsi kroon on valuuta, mida globaalsed riigid mõjutavad äärmiselt tugevasti.

«Taustaks oli Riksbanki ekstreemselt lõtv rahapoliitika, mis sillutas kursi teed juba mitu nädalat tagasi,» selgitas Eklof.

Krooni langus hakkas kiirenema aprillis pärast seda kui sealne keskpank (Riksbank) andis mõista, et ei tõsta baasintressi, mis praegu on negatiivne ning jätkab võlakirjade tagasiostuprogrammi ehk rahatrükki.

«Tundus, et Riksbank oli valmis baasintressi tõstma, kuid nüüd saime külma duši,» lisas Eklof.

Rootsi keskpank teatas eelmisel kuul, et jätab baasintressi miinus 0,25 protsendile.

Bloomberg kirjutab, et rahapoliitika kujundajad valuuta nõrgenemine eriti ei kõiguta, sest panga president Stefan Ingves ütles eelmisel nädalal, et nende eesmärk on inflatsioon, mitte valuutakurss, lisades, et nõrga krooni mõju hindadele on pikas perspektiivis piiratud.

Kroon langes eile 0,4 protsenti 10,7321 kroonini euro, mis on selle nõrgim kurss alates eelmise aasta 2009. aasta juulist. Aasta algusest on valuuta nõrgenenud euro suhtes viis ja dollari suhtes peaaegu kaheksa protsenti. USA dollari suhtes käis SEK madalaimal tasemel alates 2002. aastast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles