Euroopa pangad tõmbavad Ida-Euroopas end koomale

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia suurima panga UniCredit logo panga peakontoris Milanos.
Itaalia suurima panga UniCredit logo panga peakontoris Milanos. Foto: SCANPIX

Kümned eurotsooni pangad, mis varasematel aastatel tulid Ida-Euroopasse selleks, et saada tulu regiooni kiiresti kasvavatest majandustest ja nõrgalt arenenud pangandussektoritest, tõmbuvad nüüd Euroopa võlakriisi tõttu tagasi.

Lahkumise põhjuseks on piiratud ressursside efektiivne kasutamine ning kontsentreerumine koduturule. Regioonist väljumiste põhjuseks on ka kartus, et Ida-Euroopa majandused, mis seni on kriisile üsna hästi vastu pidanud, võivad osutuda siiski selle ohvriks, kirjutab The Wall Street Journal.

«Kõige paremal juhul jääb krediidi kasv Ida-Euroopas väga nõrgaks,» ütles konsultatsioonifirma Capital Economics arenevate turgude üksuse juht Neil Shearing. «Kuid ma arvan, et on tulemas märkimisväärne ja seni alahinnatud krediidikriis,» lisas ta.

Näiteks Poolas ja Türgis, mida lääne juhid veel hiljuti piirkondadena ülistasid, on müüdud või müügis vähemalt seitse Euroopa panga haru. Ostjaid aga eriti ei ole.

Saksamaa suuruselt teine pank Commerzbank ja Itaalia suurpank UniCredit on teatanud, et kavatsevad tõmmata tagasi laenuandmist mõnes Ida-Euroopa riigis, mida varem vaadeldi prioriteetsete riikidena. Mõlemad pangad peavad kaasama järgmise aasta juuniks miljardeid eurosid lisakapitali.

Kuni viimase ajani on Ida-Euroopa riigid kubisenud Lääne-Euroopa pankadest. Näiteks 300 000 elanikuga Rumeenia linnas Brasov on esindatud vähemalt tosin välisriikide, peamiselt eurotsooni, panga filiaaliga. Bulgaarias, Horvaatias, Makedoonias, Poolas ja Serbias kuuluvad vähemalt 20 protsenti pangandussektori varadest Kreeka, Iirimaa, Itaalia, Portugali või Hispaania pankadele. Horvaatias kuulub 48 protsenti pangandussektori varadest Itaalia ja 36 protsenti Austria pankadele.

Suured väliskapitalile kuuluvad pangad tõmbuvad aga tagasi, eriti kui tegemist on suurte avalikule sektorile kuuluvate projektidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles