Naftaturul on tekkimas uus megakartell (2)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Naftatanker  Yangzhou sadamas Hiinas.
Naftatanker Yangzhou sadamas Hiinas. Foto: CHINA STRINGER NETWORK / REUTERS

Hiina ja India, kes on suuruselt teine ja kolmas naftaimportija ning suurimad naftanõudluse kasvumootorid maailmas, on üsna lähedal nn ostjate klubi loomisel eesmärgiga vähendada Saudi-Araabia juhitud Naftat Eksportivate Riikide Organisatsiooni (OPEC) mõju ja tugevdada oma positsioone konkreetsete hindade kehtestamisel.

Tegemist ei ole esimese katsega taolise ühenduse moodustamiseks, kirjutab uudisteportaal Oilprice.com. Kaks suurriiki arutasid «naftaostjate klubi» loomist, eesmärgiga saada naftat eksportivatelt riikidelt paremaid hindu ja otsivad võimalusi importida naftat rohkem USAst.

«Samal ajal kui tootjate kartell OPEC laamendab hindadega, arutasid Hiina ja India võimaluse üle luua «ostjate klubi», kes on võimeline müüjatega läbi rääkima paremate tingimuste üle ja saama rohkem USA naftat, et vähendada naftabloki domineerimist,» säutsus India naftaministeerium eelmise aasta juunis.

Pärast seda on Hiina ja India teinud üksteisele mitu kõrgetasemelist visiiti ning olevat teinud ühiste naftaallikate leidmisel edusamme.

Hiina ja India koostöö süvenemine tuleb ajal, mil USA sanktsioonid Iraani naftale tugevnevad. Hiina on Iraani suurim, India suuruselt teine naftatarnija.

«Hiina ja India saaksid tugevama läbirääkimispositsiooni,» ütles India päevalehele Global Times Jawaharlal Nehru ülikooli professor Srikanth Kondapalli.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles