Vigane volditav nutitelefon andis Samsungi kasumile valusa hoobi (1)

Rait Piir
, reporter
Copy
The Samsung Galaxy Fold nutitelefon.
The Samsung Galaxy Fold nutitelefon. Foto: Kelvin Chan / AP

Samsung Electronicsi puhaskasum langes selle aasta esimeses kvartalis 57 protsenti, sest elektroonikahiid pidi tehniliste vigade tõttu lükkama edasi oma volditava nutitelefoni käibelelaskmise. Ettevõtte sõnul on ühtlasi langenud nõudlus mälukiipide järgi.

Maailma suurim mobiiltelefonide ja mälukiipide tootja lükkas möödunud nädalal edasi Galaxy Fold nutitelefoni käibelelaskmise, millega konglomeraat lootis ümber pöörata oma kiratseva nutitelefonide müügi. Globaalne nõudlus mobiiltelefonide järele on üleüldiselt maha jahtunud koos maailmamajanduse kasvuga.

Samsungi möödunud kvartali puhaskasum oli 5,04 triljonit Lõuna-Korea won'i (4,4 miljardit dollarit). Möödunud aasta samas kvartalis oli puhaskasum 11,68 triljonit won'i. Käive kahanes möödunud aastaga võrreldes 60,56 triljoni won'i pealt 52,39 triljoni won'i peale. Samsungi jaoks on kvartali lõikes tegu suurima puhaskasumi langusega pärast 2016. aastat, mil ettevõttele läks kalliks maksma ülekuumenevate akudega Galaxy Note 7 seadmete tagasi kutsumine.

Otsus lükata Galaxy Foldi nutitelefoni väljalaskmine edasi sündis pärast seda, kui mitmete ajakirjanikele testimiseks saadetud seadmete volditavad ekraanid purunesid vaid paari päevaga. Galaxy Fold näeb suletuna välja nagu raamat või märkmik, mil aktiivne on välimine ekraan. Pärast telefoni avamist võtab see aga tahvelarvuti kuju ning käivitub sisemine märksa suurem ekraan.

Samsung on purunenud katsetelefone uurinud ning väidab, et kahjustused põhjustasid telefoni ekraani sisse sattunud võõrkehad ning eri pooli ühendavatest hingedest tekkinud liigne surve painduvale ekraanile. Samsung on lubanud avaldada uue väljaandmiskuupäeva «lähinädalatel».

2018. aastal moodustas ligemale kolmveerandi Samsungi puhaskasumist aga pooljuhtide müük, mis tähendab, et mälukiipide kahanevad hinnad on andnud samuti ettevõttele majandusliku hoobi. Samsung toodab peamiselt DRAM- ja NAND Flash-mälutüüpe ning mõlema hinnad on langenud sellel aastal võrreldes möödunud aasta esimese kvartaliga ligemale 20 protsenti.

Kehvasti läheb ka teistel suurtel kiibitootjatel. Intel teatas näiteks möödunud nädalal, et andmekeskustele mõeldud kiipide müük kahanes esimest korda viimase seitsme aasta jooksul. Taiwani kiibihiiglane TSMC teatas, et neil oli suurim kvartalikäibe langus pärast 2012. aastat.

Samsung teatas möödunud nädalal, et investeerib ligemale 10 miljardit dollarit uutesse valdkondadesse laienemiseks. Näiteks plaanib elektroonikahiid laiendada oma loogikaväravate tootmist.

Samsungi aktsia on kasvanud sellel aastal umbes 19 protsenti, sest investorid usuvad, et nõudlus kiipide järele läheb aasta teisel poolel taas kord tõusuteele. Samsungi aktsia langes teisipäeval Lõuna-Korea börsil 1,1 protsenti.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles