Sõnajalad sulgevad tuulikute tootmise Eestis (132)

Copy
Vennad Sõnajalad.
Vennad Sõnajalad. Foto: Andrus Peegel

Vendadele Sõnajalgadele kuuluv tuuletehnoloogia ettevõte Eleon paneb mais Lool asuva tehase kinni ja jätkab elektrituulikute tootmis Hiinas ning Malaisias. 

Kuigi Eleoni tootmine on viimased kaks aastat sisuliselt hangunud, töötab Sõnajalgade endi sõnul nende tuuleäris kas tehnoloogia arendamise, tootmise või ehituse peal kokku umbes 40-50 inimest. Kui koostetehas paneb Eestis uksed kinni, kaotab töö ligikaudu 20 inimest. Osa arendus- ja administratiivseid ülesandeid täitvaid töökohti jäävad esialgu siia.

Täpsustuseks olgu öeldud, et Eleon tegeleb eelkõige tuulikute tehnoloogia välja arendamise ja sertifitseerimisega. Tuulikute komponendid nagu generaatorid, tiivikud ja labad tulevad allhankijatelt, kelle hulgas on näiteks ABB, Remeks ja teised. Pärast seda paneb Eleon kõik jupid oma Loo koostamistehases taas kokku ja viib maastikule.  

Sõnajalad on viimastel nädalatel olnud meediatähelepanu keskpunktis, kuna nende Aidu tuuleparki tuli kohale politsei, kes peatas ehitustegevuse ja keelas vendadel territooriumile sisenemise. «Saime aru, et meil ei ole mõtet siin peaga vastu seina joosta ja vaielda riigiga, kes sulle kogu aeg keskmist sõrme näitab,» põhjendas Oleg Sõnajalg. «Ühel hetkel asendub patriotism pragmaatilisusega.»

Sellest hoolimata rõhutas Sõnajalg, et viimastel nädalatel kulmineerunud tüli pole kolimise peamine põhjus, pigem päästik. «Eks me oleme seda viimased aasta aega mõelnud,» lausus ta.

Hiina ja Malaisia eelistena Eesti ees loetles ta eelkõige odavat tööjõudu, lähedust olulistele allhankijatele, kes neile parema hinnaga tuuliku osasid müüvad, samuti soosivamat suhtumist innovatsiooni ja tuuleäritehnoloogiasse. Sõnajala sõnul kavatsevad nad koostööd jätkata ka ABBga, kellel on Hiinas samuti tehased. «Meie kolimine on Eleoni jaoks kindlasti hüpe edasi,» lisas ta.

Sõnajalg rääkis, et Eleoni on Hiinas ja Malaisias juba aastaid oodatud, mistõttu ei peaks eksootilistele turgudele sisenemine olema eriti vaevarikas. Sõnajalgadel on endi sõnul ootel juba mitmed suured projektid, muuhulgas Malaisiasse tuulepargi ehitamine. Täpsemalt ei soostunud ta aga rääkima, viidates, et tegu on juba rahvusvaheliselt märkimisväärse sündmusega, millest antakse eraldi teada.

Hoolimata tootmise välismaale kolimisest, kavatsevad Sõnajalad jätkata ka tuulepargi ehitamist Aidus. Selleks, et oma tuulikuid müüma hakata, on Sõnajalgadel hädasti vaja referentsparke, mis tõestaks, et tuulikud on töökindlad ja toodavad energiat ka päris elus, mitte ainult paberil. Aidusse plaanivad nad püstitada 30 Eleoni 3.4M tüüpi tuulikut nagu ka varasemad plaanid on ette näinud. 

«Eleoni ambitsioonikas plaan on järgmiseks kümnendiks jõuda multimegavatt-klassi tuuliku tootmismahtudega konkurentidega samale tasemele, mis on kuni 1000 tuulikut aastas. Sellega luuakse sektorisse üle 10 000 kvalifitseeritud töökohta, milleks on vaja aga tööstusinnovatsiooni sõbralikku ettevõtluskeskkonda,» lisas Sõnajalg, kelle sõnul hakkavad nad Hiinas kõrvuti tootma suurfirmadega nagu Siemens ja teised. 

Eleon AS on 2007. aastal asutatud Eesti ettevõte, mis on välja arendanud ja toodab Eestis multimegavatt-klassi elektrituulikuid. Esimene Eleoni tehnoloogial baseeruv 3M116-tuulik püsitati 2013. aastal Saaremaal Salme tuulepargis.

Kommentaarid (132)
Copy
Tagasi üles