Mitmed Euroopa keskpangad mõtlevad elule pärast eurot

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töötajad putitavad Euroopa Keskpanga ees asuvat euro logo.
Töötajad putitavad Euroopa Keskpanga ees asuvat euro logo. Foto: SCANPIX

Mitmed Euroopa keskpangad on alustanud mõtlema varuplaane juhuks, kui riigid hakkavad eurotsoonist lahkuma või rahaliit laguneb täielikult.

Esimeste asjadena, millele pangad on hakanud mõtlema, on kuidas taastada valuutad, mille rahatähti pole trükitud juba 2002. aasta jaanuarist, kirjutab The Wall Street Journal.

Näiteks Iirimaa keskpank mõtleb, kas oleks vaja trükiseadmete lisavõimsust, ütles majanduslehele olukorraga kursis olev allikas.

Väljaspool eurotsooni mõtlevad mitmed keskpangad, kuidas kaitsta ennast juhuks, kui eurotsooni lagunemine teoks saab. Mitme riigi keskpangad, näiteks Šveits, mõtlevad euro kui võrdlusvaluuta või valuuta, millega rahvusvaluuta seotud on, asendamisele.

Allikate sõnul on tegemist ennetava tegevusega ning keskpangad ei arva, et eurotsoon hakkab lagunema. Aga isegi fakt, et keskpangad mõtlevad sellisele võimalusele, mida kuni selle sügiseni loeti mõeldamatuks, näitab, kui kiiresti võivad olukorrad muutuda.

Läti keskpanga pressiesindaja ütles majanduslehele, et pank ei usu eurotsooni lagunemisele, kuid ilmselt hakkab otsima valuutat, millega latti siduda. Praegu on latt seotud euroga.

Maailma üks suuremaid panku, J.P.Morgan Chase saatis eile oma klientidele raporti, kus soovitas investoritel ennast kaitsta eurotsooni kokkuvarisemise eest, ehkki sellise võimaluse tõenäosuseks pidas pank 20 protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles