Mikser: riik liigub uue eelarvega inimestest kaugemale

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Sven Mikser.
Pildil Sven Mikser. Foto: Priit Simson

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Sven Mikser ütles riigikogus enne 2012. aasta riigieelarve lõpphääletust, et uue eelarvega liigub riik inimestest kaugemale.

«Parlamentaarses riigis peaks valitsuse poolt riigikogule arutamiseks antud eelnõu paremaks saama. Kahjuks see nii ei ole. Kogu menetlus peegeldas üht üldisemat protsessi Eesti poliitikas - nimelt seda, kuidas riik liigub inimesest kaugemale. Nii võõrandub riik ja riigivõim oma inimestest,» märkis Mikser. «Me investeerime oma raha, et saada Brüsselist kiita, aga ei investeeri omaenda inimestesse. Tulemuseks on inimeste lahkumine Eestist,» vahendas sotside parlamendifraktsiooni pressiesindaja Mikseri sõnu.

Mikser avaldas kahetsust, et parlamendi enamus ei toetanud opositsiooni põhimõttelisi ja tulevikku suunatud muudatusettepanekuid. Sotsiaaldemokraadid taotlesid muu seas 19 eurose lapsetoetuse kolmekordistamist, palgatõusu õpetajatele ning üliõpilaste õppetoetuste suurendamist. Erakonna ettepanekud nägid ette ka omavalitsuste tulubaasi suurendamise, tasuta koolitoidu gümnasistidele ja lasteaedade programmi taastamise.

«Kui me tahame tulevikus oma riigi ja rahva arengusse investeerida, panustada meie kõige väärtuslikumasse ressurssi - Eesti inimvarasse, siis tuleb eest ära võtta ideoloogilised silmaklapid, mis ei lase ringi vaadata täiendavate tuluallikate järele,» lausus Mikser. «Need ei tohi ühest küljest pärssida ettevõtlikkust ja ettevõtlust, teisalt peavad nad olema sotsiaalselt õiglased ja kolmandaks andma riigile raha vajalike asjade tegemiseks.»

Kuna valitsuskoalitsioon ei võtnud sisulistes asjades opositsiooni kuulda, hääletasid sotsiaaldemokraadid järgmise aasta riigieelarve vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles