Analüütik: hinnatõusu aeglustumine jääb oodatust väiksemaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Annika Paabut
Annika Paabut Foto: Mihkel Maripuu

Järgmise aasta hinnatõusu mõjutavad jaanuarist kallinevad elekter ja gaas ning alkoholi- ja tubaaktsiisi tõus, mistõttu jääb Swedbanki makroanalüütiku Annika Paabuti kinnitusel inflatsiooni aeglustumine ilmselt senioodatust tagasihoidlikumaks.

Selle aasta keskmiseks tarbijakorvi maksumuse muutuseks prognoosib Swedbank 5 protsenti «Aasta viimase kuu inflatsiooni mõjutab meie hinnangul nii kõrgem võrdlusbaas, toiduainete hinnakasvu pidurdumine kui ka pühadeaegsed soodusmüügid,» kommenteeris Paabut.

Kevadel andsid analüütikud lootust, et aasta kestnud hinnatõus võtab sügisel kõrgema võrdlusbaasi ja kasinama kasvu tõttu hoogu maha. Aastases võrdluses kasvasid hinnad novembris aga prisked 4,2 ja oktoobriga võrreldes 0,1 protsenti.

Peamiseks panustajateks olid endiselt eluasemele tehtavad kulutused – soojusenergia, kütte ja elektrienergia hinnad kasvasid aastatagusega võrreldes 8,6 protsenti. Lisaks mõjutas tarbijahindade kasvu ka toiduainete hinnakasv– eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 4,3 protsenti.

Toiduainete hindu mõjutavad ka sesoonsed tegurid – värske köögivili oli eelmise kuuga võrreldes 10,3 protsenti kallim.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles