Vitsur: eluasemekulude tõusuga venitatakse viimase minutini

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heido Vitsur
Heido Vitsur Foto: Peeter Langovits

Suurima panuse novembrikuisesse hinnatõusu andsid eluasemele tehtavad kulutused. Eesti arengufondi majanduseksperdi Heido Vitsuri sõnul oli hinnatõus krõbe, kuna seda on pikka aega edasi lükatud.

Elekter, soojusenergia ja küte kallinesid aastatagusega võrreldes 8,6 protsenti. «Kodukulude hinnatõusu üritatakse ära hoida viimase võimaluseni, kui see enam võimalik ei ole, tõusevad hinnad korraga palju,» nentis Vitsur.

Kodukulude hinnatõus on tema sõnul ka põhjuseks, miks aasta lõpus hinnatõus kevadistele prognoosidele vastavalt ei aeglustunud. Hinnatõusu arvatust kiiremas tempos on süüdi ka kiire majanduskasv.

Kevadel prognoositi aastaseks majanduskasvuks 4-5 protsenti, majanduskasv tõotab tänavu jääda aga 7-8 protsendi vahele. «Majanduskasv andis hinnatõusule rohkem hoogu, kui osati arvata,» kommenteeris Vitsur.

Aastatagusega võrreldes on 4,8 protsenti kallinenud riided ja jalatsid, toiduained on kallinenud 4,3 protsenti. Selle põhjuseks on Vitsuri sõnul soodne turuseis: tööpuudus on vähenenud ja inimeste palgad kosunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles