Soomlaste võlad on pea kaks korda suuremad kui itaallastel

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soomlane
Soomlane Foto: SCANPIX

Soome kodumajapidamiste võlg on viimasel kümnendil sedavõrd jõudsalt kasvanud, et soomlased kuuluvad eurotsooni suurima eravõlakoormusega riikide hulka ja muu hulgas ületab Soome perede võlg Itaalia perede võlga peaaegu kahekordselt, selgub Eurostati andmetest.

Eurostat mõõdab perede võlga suhtena aastasissetulekusse. Kui 2000. aastal moodustas Soome perede võlg 60,8 protsenti nende aastasissetulekust, siis 2010. aastal oli see tõusnud 102,1 protsendile. Itaallastel oli see 2010. aastal näiteks 65,9 protsenti. Neid edestas suurelt aga Holland, kus perede võlg moodustas 249,5 protsenti sissetulekust. Kriisiriikidel Iirimaal oli see 202,6 protsenti ja Portugalis 128,6 protsenti.

Ka Soome Pank on hoiatanud kodumajapidamisi liiga suurte võlgade eest. Keskpank rõhutab, et kiiresti on kasvanud liiga suurtes võlgades perede arv. Liiga suurtes võlgadeks peredeks loetakse neid, kelle võlg ületab kolmekordselt aastasissetuleku. 2009. aasta lõpus oli Soomes selliseid peresid 10 protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles