Nafta hind lõi viimase poole aasta rekordi

PM Majandus
Copy
Naftapuurtorn. Pilt on illustratiivne.
Naftapuurtorn. Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Londoni Põhjamere Brent toornaftahind tõusis tänavu esimest korda Iraani sanktsioonierandi lõppemise tõttu üle 75 dollari barrelist. Viimati oli nii kõrge hind oktoobri lõpus.

Brenti tulevikutehinguid tehti neljapäeval 75,01 dollari tasemel ning lõunase seisuga oli hind 74,43 dollarit ehk 0,8 protsenti või 59 senti kõrgemal viimasest sulgemishinnast.

USA West Texas Intermediate (WTI) toornaftahind tõusis 65,94 dollarini barrelist.

Kauplejate sõnul kallines Brenti toornafta seetõttu, et Vene naftaeksport Poola ja Saksamaale on kvaliteedinõuete tõttu määramata ajaks peatatud.

Washington teatas sel nädalal, et lõpetab kõik Iraani sanktsioonierandid ja nõuab alates maikuust viielt riigilt lõpetada naftaimport islamivabariigist. Teiste hulgas on liitlased Jaapan, Lõuna-Korea ja Türgi, samuti India ja Hiina.

«USA otsuse tõttu karmistada Iraani sanktsioone oleme korrigeerinud enda väljavaadet Brenti toornafta hinnale 50 dollarilt 60 dollarile,» märkis Capital Economicsi analüütik.

Ühendriikide püüd avaldada Iraanil survet tuleb samaaegselt naftakartelli OPECi otsusega kärpida tootmist.

Põhjamere Brent toornafta hind on jaanuariga võrreldes tõusnud 40 protsenti.

Saudi Araabia ei plaani naftatootmist tõsta kohe pärast seda, kui USA sanktsioonierand Iraani nafta importijatele lõppeb, ütles energiaminister Khalid al-Falih kolmapäeval.

«Globaalsed varud jätkavad kasvamist hoolimata Venezuelas toimuvast ja Iraani sanktsioonide karmistamisest,» rääkis Falih finantskonverentsil Ar-Riyadis.

Venemaa on Iraani sanktsioonide karmistamist nimetanud vastutustundetuks. «Selline asjade käik ei tule ameeriklastele rahvusvaheliselt kuidagi kasuks. Ülejäänud maailm saab väga hästi aru, et Washingtoni poliitika muutub aina agressiivsemaks ja vastutustundetumaks.»

Hiina hoiatas juba varem päeval, et USA otsus kehtestada Iraani naftat ostvatele riikidele sanktsioonid süvendab segadust Lähis-Idas ja rahvusvahelisel energiaturul.

«Hiina on kindlalt vastu USA ühepoolsete sanktsioonide jõustamisele ja niinimetatud piiriülese haardega jurisdiktsioonile,» teatas välisministeeriumi pressiesindaja Geng Shuang regulaarsel pressibriifingul.

Türgi hoiatas teisipäeval samuti, et kui USA ei pikenda järgmisel kuul sanktsioonierandit Iraani nafta importijatele, kahjustab see mitut riiki.

«Nüüd ütleb USA, et see erand tühistatakse. See mõjutab tõsiselt kõiki riike,» lausus Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu pressikonverentsil oma Belgia ametivennaga.

Valge Maja teatas esmaspäeval, et ei pikenda sanktsioonide osas kuuele islamivabariigi naftat importivale riigile sügisel tehtud kuue kuu pikkust erandit, mis aegub 2. mail.

USA valitsuse sammu eesmärk on vähendada Iraani naftaeksport nullini.

Ühendriigid lahkusid mullu mais mitmepoolsest Iraani tuumaleppest ja taaskehtestasid augustis ja novembris kahes etapis Teheranile karmid majandussanktsioonid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles